Grafike iz kabineta Luja XIV. u Muzeju za umjetnost i obrt

Zagreb, 30.09.2015 - Na konferenciji za medije u Muzeju za umjetnost i obrt, najavljena izložba "Arhitektura i performans - grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu MUO". Na fotografiji Dubravka Botica, Anðelka Galiæ. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Od idućeg vikenda zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO) otkriva još jedan dio svog bogatog fundusa – na izložbi “Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt”, koja se otvara 3. listopada, predstavit će zbirku francuske barokne grafike iz slavne edicije Kraljevskog kabineta Luja XIV., koju čuva od 1882. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je pripremljena u okviru 135. obljetnice djelovanja tog zagrebačkog muzeja i kao doprinos ovogodišnjem predstavljanju francuske kulture u Hrvatskoj, festivalu Rendez-vous.

Predstavit će se 75 grafika od 93 iz muzejske zbirke, iz sedam grafičkih ciklusa koji prikazuju ostvarenja iz vremena vladavine Luja XIV., u arhitekturi, lijepim i primijenjenim umjetnostima, dramskoj umjetnosti, operi i baletu.

Izložba je vremeplov u drugu polovicu 17. stoljeća i uvodi u sjajno razdoblje europske povijesti i kulture kada su sve umjetnosti bile na svom vrhuncu, a grafika je bila dio tog velikog pogona, rekla je Anđelka Galić, autorica izložbe i voditeljica Zbirke grafike MUO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grafike su nastale u sklopu edicije Cabinet du Roi, smišljene s ciljem da se zabilježi sve što ilustrira dosege Luja XIV. u znanosti i umjetnosti, palače, dvorce, dekoraciju kraljevskih apartmana, umjetničke zbirke, napomenula je Galić na konferenciji za novinare.

Osim umjetničkog dosega te su grafike bile moćno komunikacijsko i propagandno sredstvo, bile su lako prenosive i omiljeni diplomatski dar koji je prenosio slavu najmoćnijeg europskog kraljevstva, dodala je.

Dubravka Botica, autorica izložbe, s Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, rekla je kako se na izložbi predstavljaju neka od najznačajnijih djela nastala u 17. stoljeću, koja nikada nisu bila zaboravljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi koji se bave baroknom arhitekturom prepoznat će te grafike jer se one i danas koriste kao ilustracije”, istaknula je Botica, dodavši kako je osobita vrijednost zbirke što donosi cjelovite nizove grafika kako su nastajale.

U nekoliko cjelina predstavit će se palače Louvre i Tuileries te kraljevska rezidencija Luja XIV. u Versaillesu, te raskošne kraljevske svečanosti koje je priređivao u vrtovima Versaillesa, svojevrsne pozornice za promicanje slave Francuske i njezinog vladara.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, izložbu vidi kao rezultat dugog znanstvenog i stručnog istraživačkog rada. “Izuzetno se dugo radilo na tom materijalu, a izložbu postavljamo i o 300. obljetnici smrti Luja XIV., najznačajnijeg francuskog kralja koji je oformio francuski nacionalni identitet i svojim načinom vladanja odredio europsku političku povijest”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu će pratiti multimedijska prezentacija, projekcije i 3D rekonstrukcije ambijenata. Bit će otvorena do 3. siječnja, a u popratnom programu donosi opsežan program predavanja, kreativnih radionica, nagradnih igara i suradnje s “Gavelllom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.