HAZU: Kako osigurati nove zalihe ugljikovodika za dugoročni stabilni energetski razvoj RH

Foto: HAZU

U organizaciji Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa (HUNIG), u petak 1. srpnja u palači HAZU održan je okrugli stol na temu Kako osigurati nove zalihe ugljikovodika u funkciji dugoročnog stabilnog energetskog razvoja Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo važnost energetike kao područja o kojem ovisi opstanak svake države i civilizacije te je upozorio na činjenicu da je u Hrvatskoj potrošnja primarne energije dvostruko veća od proizvodnje. Pohvalio je i djelovanje Znanstvenog vijeća za naftu i plin osnovanog 1969. koje pod vodstvom akademika Mirka Zelića okuplja širok krug znanstvenika i stručnjaka za pitanja ugljikovodika. Akademik Zelić koji je ujedno i predsjednik HUNIG-a u svom je izlaganju ukazao na potrebu bržeg i intenzivnijeg istraživanja i otkrivanja novih zaliha nafte i prirodnog plina, budući da na prostorima Hrvatske, prema stručnim mišljenjima, postoje još uvijek značajni potencijali zaliha ugljikovodika.

O daljnjim perspektivama istraživanja ugljikovodika govorila je predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić koja se osvrnula i na nedavno potpisane ugovore o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Slavoniji. Pojasnila je da investitori s kojima je Vlada sklopila ugovore snose sve troškove istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina, a ako dođe do otkrića zaliha i njihova iskorištavanja, dobit se dijeli tako da državi pripadne udio od 60 posto.
O zakonskoj regulativi vezanoj za istraživanje ugljikovodika govorio je Željko Tremac iz Ine koji je kazao da prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika Republika Hrvatska ima isključivo pravo na njihovo istraživanje i eksploataciju koje može prenijeti na treću pravnu osobu pod određenim uvjetima.

Upozorio je na nemogućnost brzog privođenja eksploataciji nalazišta nafte i plina budući da zakon propisuje ishođenje lokacijske dozvole za eksploatacijsko polje, a lokacijska dozvola eksploatacijskog polja ugljikovodika ne postoji, budući da zahvat u prostoru nije površina cijelog eksploatacijskog polja, već samo pojedini rudarski objekti i postrojenja. „Nije jasno definiran odnos između lokacijske dozvole i usklađenosti prostornih planova. Problem rješavanja imovinskopravnih odnosa u osnovi je u neažurnosti zemljišnih knjiga i katastra, što bitno otežava postupak. Zato je nužno razmotriti opravdanost izmjene zakona i njihov međuodnos, bitno pojednostaviti propisane procedure i formirati ustaljenu praksu u provođenju zakonskih i podzakonskih odredbi“, kazao je Tremac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novim opskrbnim pravcima prirodnim plinom govorili su dr. sc. Stevo Kolundžić, Andrea Lopac i Mladen Šourek. Oni su spomenuli da europski projekti diversifikacije dobavnih pravaca računaju na dva najavljena hrvatska projekta – Jonsko-jadranski odvojak Trans-jadranskog plinovoda te prihvatni terminal za ukapljeni plin na otoku Krku, pri čemu se komercijalni interes isprepliće s geopolitičkim. Otvoreno ostaje i pitanje nalaženja tržišta, posebno ako se oba projekta realiziraju u istom vremenskom razdoblju.

„Na državnom je vrhu da donošenjem pravovremenih odluka stvori okvire za sigurnu, ali i cjenovno konkurentnu opskrbu hrvatskog tržišta energijom. Promišljenim donošenjem odluka, sagledavajući geopolitičke, geoprometne i energetske silnice, valorizirajući geografski položaj te provodeći smjernice Europske unije, moguće je dugoročno uživati benefite pokrenutog preslagivanja na energetskoj sceni“, poručili su predavači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.