Hrvati pod KOS-ovim krilom u dvorani Vijenac: U četvrtak drugo zagrebačko predstavljanje knjige Višnje Starešine

Foto: Fah

Najnovija knjiga Višnje Starešine “Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda” u četvrtak će biti po drugi put predstavljena zagrebačkoj publici. Promocija će se održati u dvorani Vijenac, Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a, u četvrtak 25. siječnja u 18. 30 sati.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti dr. Robin Harris, Hloverka Novak Srzić i Ivana Petrović.

U sklopu promocije bit će prikazana i tri videa, napravljena iz dokumentarnih filmova V. Starešine  “Zaustavljeni glas” i “Treći pohod” posebno za potrebe promocije. Oni pokazuju tko je zaista upravljao odvođenjem ranjenika iz Vukovarske bolnice i njihovom egzekucijom na Ovčari i koji su bili istinski ciljevi mudžahedina u ratu u BiH u ratu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a kakva njihova veza s Alijom Izetbegovićem.

Knjigu su objavili AVID MEDIA i Hrvatsko katoličko sveučilište i ona je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu , autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata.

Na prvom predstavljanju knjige, o njoj je rektor HKS-a dr. Željko Tanjić rekao: “Sve podatke koje znamo i koji su nam dostupni, autorica slaže u mozaik. Ne radi se tu o nikakvoj teoriji zavjere i jeftinom publicističkom triku, nego o ozbiljnom istraživanju koje pred nas stavlja mnoge očite činjenice koje mnogi nisu htjeli, a i danas ne žele vidjeti ili još gore, koje mnogi žele zataškati i učiniti da ih prekrije prašina.”

Britanski povjesničar i bivši  politički savjetnik u vladi Margaret Tatcher je tom prigodom kazao: “Višnja Starešina upućena je i mjerodavna komentatorica aktivnosti Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao i njegove političke pozadine. Ona je neustrašiva novinarka s velikim integritetom, a njezine zaključke trebali bi proučiti oni koji su odgovorni za vođenje poslova ove zemlje. Knjiga „Hrvati pod KOS-ovim krilom“  ne može biti aktualnija i potrebnija.”

Zastupnik u Hrvatskom  Saboru i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier je tom prilikom poručio: “Za najnovije djelo Višnje Starešine možemo reći da će zasigurno postati referentna knjiga za proučavanje i razumijevanje naravi Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovih konačnih rezultata. No, povrh toga, ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumjeti sadašnje prilike i neprilike u Hrvatskoj i njenom susjedstvu, svatko tko želi razumjeti i promišljati bit politike, one stalne esencijalne elemente koji su i danas prisutni, iako umotani u raznim promjenjivim formama.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr