Hrvatski pisci na Londonskom sajmu knjiga

Hrvatski će se pisci od 8. do 10. travnja predstaviti na Londonskom sajmu knjiga gdje Hrvatska drugu godinu za redom ima svoj nacionalni štand.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program organiziraju Ministarstvo kulture i Hrvatsko društvo pisaca (HDP) u suradnji s britanskim izdavačem Istros Books, a obuhvaća brojne diskusije i događanja na samom štandu i nekoliko drugih lokacija u Londonu s ciljem promidžbe hrvatske književnosti u Velikoj Britaniji.

Među književnicima koji će svoja djela predstaviti britanskoj publici su Daša Drndić te pjesnik, prozaik, esejist i prevoditelj Dinko Telećan.

Prvog dana sajma 8. travnja u sklopu posebnog događanja pod nazivom “Tulum dobrodošlice hrvatske kratke priče”, kojemu je cilj umrežavanje i predstavljanje pisaca, u londonskom Grove Baru predstavit će se hrvatski pisci Edo Popović, Roman Simić Bodrožić, te sjevernoirska dramatičarka i spisateljica Lucy Caldwell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hrvatskom štandu o mogućnostima u hrvatskom izdavaštvu govorit će kultni njujorški urednik Richard Nash, nakon čega će biti predstavljen književni festival “Lit Link/Književna karika”, prošle godine prvi puta održan u Puli, Rijeci i Zagrebu i poseban po tome što osim predstavljanja inozemnog književnog stvaralaštva domaćoj publici ima za cilj promidžbu hrvatske književnosti u inozemstvu.

Dan poslije, 9. travnja, hrvatsko veleposlanstvo u Londonu bit će domaćin rasprave s temom “Literarni kvartet – večer posvećena hrvatskome pismu” u londonskom Europe Houseu. Događanje će voditi pisac, književni kritičar, prevoditelj i scenarist Nikola Petković, predsjednik HDP-a. U toj “večeri riječi i ideja” sudjelovat će Daša Drndić, Edo Popović, Dinko Telećan i Kristian Novak.

Isti dan, Roman Simić-Bodrožić na hrvatskom će štandu predstaviti posebno izdanje književnog časopisa “Relations” HDP-a na engleskom jeziku. Posebno izdanje predstavit će neke od autora koji su oblikovali hrvatsku literarnu scenu u 90-tim godinama prošloga stoljeća a nastavljaju to činiti i danas, te niz autora čije su kratke priče osvojile nagrade i priznanja, kao i brojnu i vjernu čitateljsku publiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časopis se tiska dvaput godišnje i to jednom na engleskom, a jednom na njemačkom jeziku. Posvećen je hrvatskoj suvremenoj prozi i financiran sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zagreba. Nije u prodaji već se distribuira kao promidžbeni materijal koji se šalje po književnim sajmovima diljem svijeta, te na slavističke odsjeke sveučilišta i fakulteta u inozemstvu.

Među ovogodišnjim gostima Londonskog sajma knjiga su i mladi pisac Ivan Sršen te urednik nakladnika Algoritam Kruno Lokotar, kao samo jedan od niza predstavnika hrvatskih nakladnika koji će se ove godine predstaviti u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.