Pravobraniteljica: manji udio žena na listama, manji broj nositeljica lista

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je danas na negativan trend u zastupljenosti žena na kandidacijskim listama za ovogodišnje izbore za Europski parlament u odnosu na prošlogodišnje.

Udio žena na listama smanjen je s 38,4 na 34,5 posto, smanjio se broj lista koje poštuju kvotu od najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola, kao i broj lista na kojima je nositeljica žena, rekla je Ljubičić.

Prošle je godine 15 od 28 kandidacijskih lista, dakle 54 posto, poštovalo kvotu od najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola, dok je ove godine to 10 od 25 lista, njih 40 posto, ističe pravobraniteljica pozivajući se na podatke Državnog izbornog povjerenstva.

Smanjio se, upozorava, i broj kandidacijskih listi koje “nose žene”, prošle ih je godine bio pet od 38 ili 18 posto, a ove tri od 25, odnosno 12 posto.

Pravobraniteljica konstatira kako se negativan trend nastavlja, unatoč tome što je u više navrata pred izbore pozivala političke stanke da poštuju načelo ravnopravnosti spolova, te da na listama uravnoteženo budu zastupljeni žene i muškarci.

Činila je to, podsjeća, uoči prošlogodišnjih izbora za Europski parlament i pred lokalne izbore, kao i prije zadnjih parlamentarnih izbora, kada je njena preporuka upućena na 116 adresa.

Pravobraniteljica podsjeća da je u Izvješću o radu za 2013. preporučila da “političke stranke trebaju ustrajno raditi na osnaživanju i poticanju žena na aktivniju participaciju u političkom djelovanju unutar samih stranaka, kako bi se to odrazilo na ravnopravnu zastupljenost u vrhu hijerarhije političkog odlučivanja, čime bi se žene potaknulo na preuzimanje društvenih uloga od jednake važnosti u političkom i javnom životu”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah