Hrvoje Burić upozorava na netransparentnost u poslovanju riječkog HNK

Foto: Fah

Nezavisni vijećnik u riječkom Gradskom vijeću Hrvoje Burić u utorak je upozorio je na, kako je rekao, netransparentnost i pljačku u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, prozivajući vodstvo tog kazališta da od javnosti taji podatke o visini honorara gostujućih umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burić, koji je u svibnju napustio HDZ čiji je bio dugogodišnji član i u okviru kojega je ušao u Gradsko vijeće, je na konferenciji za novinare u Rijeci kazao kako se Grad Rijeka hvali kao najtransparentniji grad u Hrvatskoj, a istovremeno on ne može dobiti podatke o honorarima dirigenta Villea Matvejeffa i operne umjetnice Dunje Vejzović u riječkom HNK.

> Bratovština Petra Zrinskog Dunji Vejzović: na koji dio arije bismo trebali začepiti uši?

Napomenuo je kako grad financira HNK s 40 milijuna kuna gradskog novca, pa građani imaju pravo znati o kojim je iznosima riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burić je kazao da je te podatke službeno pokušao doznati od vršitelja dužnosti intendanta Marina Blaževića i gradonačelnika Vojka Obersnela, ali ih nije dobio. U prepisci elektroničkom poštom, koju je pokazao novinarima, iz HNK mu je odgovoreno da se podaci o poslovnim partnerima, a posebno o sklopljenim ugovorima smatraju poslovnom tajnom. Iz Grada Rijeke njegov su upit proslijedili Marinu Blaževiću, kao nadležnom za to pitanje, vidljivo je iz predočene prepiske.

> Hasanbegović odbio Blaževića za intendanta riječkoga HNK

Burić je istaknuo kako ima indicije da je u ovim slučajevima riječ o “višemilijunskim iznosima”, što temelji na svojim izvorima iz HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku Buriću je na konferenciji za novinare dao Josip Kukuljan iz udruge “Protiv skupog Energa”, koja upozorava na previsoke cijene usluga riječke tvrtke Energo za grijanje i toplu vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.