Ivo Džeba: Razumov nerazuman odnos prema uglednoj instituciji – HKD sv. Jeronima svedeno na predavanja o ravnoj Zemlji i halalu

Foto: Snimka zaslona

„Blagoslovljen Bog Izraelov“, čulo se već po peti put na otvaranju predavanja u dvorani u centru Zagreba. Ako vjerujete da je Zemlja okrugla, da ukazanja u Fatimi ili Lourdesu imaju kredibilitet ili ste glasovali na nekim od parlamentarnih ili predsjedničkih izbora, predavač je bio tu da vam objasni kako ste u najboljem slučaju nasjeli na Sotonine zamke, a možda ste i u njegovoj službi, piše Ivo Džeba na Bitno.net čiji komentar prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbora nemate puno. Ili ćete vjerovati da je Zemlja ravna ploča ili ste neprijatelj Božji (Babilonac), koji se protivi Božjoj riječi. Tumačenje te Božje riječi od strane Crkve nepotrebno je, smatra predavač, jer Sveto pismo treba čitati doslovno, a oni koji riječ Božju tumače nasljednici su zmije iz Edenskog vrta.

Predavač, dakako, nije došao sam. Uz njega sjedi čovjek koji ga je pozvao da održi tih pet predavanja. On u mnogočemu dijeli njegove stavove i javno na društvenim mrežama piše da „ako netko koristi globus, bio on katolik, protestant, pravoslavac, on je u službi Sotone“, iako na predavanjima djeluje poput Mojsija pokraj Arona te samo odobravajuće klima glavom dok se potonji obraća narodu.

Riječ je tu o posebno teškoj manipulaciji jer dok bismo još mogli smatrati tek smiješnim da dvojac koji tvrdi da je Zemlja ravna griješi u osnovama fizike ili geografije, veći problem nastaje što gospodin koji je organizirao predavanje, inače svećenik, javno tvrdi da se „tu ne radi samo o astronomiji ili geometriji, već o teologiji i filozofiji pomoću kojih stvaramo sliku svoga svijeta i svoj odnos prema Bogu“.
Ako ste dosad mislili da je ovo opis neke sekte i njezinih svećenika, gadno se varate. Naime, mi se, figurativno rečeno, nalazimo u prostorijama Hrvatskog književnog društva svetog Jeronima, koje je još 1868. utemeljio zagrebački nadbiskup kardinal Juraj Haulik, kojega je 1946. od zatvaranja spasio Stepinac, za čiji su list pisali velikani poput Augusta Šenoe i Vjenceslava Novaka. Predavač je gospodin Elvis Duspara, a pozvao ga je predsjednik društva vlč. Stjepan Razum.
Od ustanove sa slavnom prošlošću do predavanja Elvisa Duspare
Društvo je nedavno obilježilo 150. obljetnicu što ga, nakon Matice hrvatske i Akademije, čini trećom najstarijom hrvatskom kulturnom ustanovom. Tom je prilikom istaknuto kako je u vremenu postojana Društvo tiskalo „više od 1000 naslova u nakladi većoj od 23 milijuna primjeraka“.
Odgovoriti na pitanje kako je došlo do toga da je ustanova s tako slavnom prošlošću i značajem za hrvatsku kulturu spala na to da je postala poligon za širenje ideje o ravnoj Zemlji, sotoniziranje svih oblika demokratskih izbora, te kojekakvih drugih teorija zahtijevalo bi pomnu istragu, ali najmanje što se može učiniti jest ustvrditi tu žalosnu činjenicu što, koliko je internetom dostupno pretražiti, nije učinjeno nigdje osim na jednome blogu.
Uistinu, žalosno je gledati ljude iz publike, vjerojatno članove društva, kako na posljednjem predavanju ustvrđuju da je Elvis Duspara „čudan čovjek“, dok on kao na tržnici na stol vadi raznorazne prehrambene proizvode s oznakom „halal“ i tvrdi da u njima vidi dokaz kako je Hrvatska postala arapsko tržište. Tužno je čuti kako pojedinci protestiraju što je gotovo jedina referentna točka za tumačenje kompletne stvarnosti na koju se Elvis osvrće Stari zavjet čitan na, kako sam kaže, fundamentalistički način, baš kao što je žalosno čitati kako vlč. Razum, predsjednik Društva, na svom Facebook profilu kritizira dekana KBF-a, prof. dr. Marija Cifraka, jer je ovaj, pozivajući se na Crkvu, osudio fundamentalizam.
Vjerojatno je još jedino žalosnije od toga što isti taj predsjednik znamenitog HKD sv. Jeronima širi opskurna videa u kojim govornici poput Richarda Williamsona niječu holokaust, te što uz takva videa piše „Hrabar Čovjek! Čestitka!“, ili „Ne radi se o podmetanju samo Hrvatima u Jasenovcu, već se to isto radi i Nijemcima s Auschwitzom“. Bogu hvala pa je YouTube ta videa uklonio da se ljudi ne truju njima, ali zapis o njihovom objavljivanju je ostao.
Ukazanja Blažene Djevice Marije također su bila jedna od tema Elvisovih predavanja. Govoreći o tome istaknuo je da je Djevica Marija u svom Magnificatu rekla da će je svi naraštaji zvati blaženom, stoga, tvrdi on, u autentičnom ukazanju Djevica Marija bi sebe trebala oslovljavati kao „blažena“, što „nije našao ni u jednom ukazanju“. Po tom kriteriju Lourdes i Fatima otpadaju kao mjesta auteničnog ukazanja, budući da se Marija u Lourdesu predstavila kao Bezgrešno Začeće, a u Fatimi kao Gospa od Krunice. U Fatimi je, međutim, ako uzmemo u obzir nauk ovog „mariologa“, još više problema. Jer osim što on tvrdi da Bog nema potrebu izricati poruke u tajnama, Djevica je tamo rekla da se izradi kapela njoj u čast. Takvi su zahtjevi obilježja poganske božice Ištar, poentira Duspara.
No, osim „živopisnih“ predavanja“, učestali gost HKD sv. Jeronima radio je i različite opskurne YouTube uratke. Tako u jednom od njih hrvatskim biskupima poručuje „da su im ruke do laktova krvave od ubijene hrvatske djece“. Je li moguće da vlč. Razum, koji radi kao voditelj Matičnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, ne zna za to? S obzirom na njegovu redovitost praćenja Dusparinih aktivnosti i oduševljenost za iste, bojim se da zna. Je li moguće da Elvis Duspara ne zna da je nadbiskup Bozanić, jedan od hrvatskih biskupa za kojeg tvrdi da ima krvave ruke, pokrovitelj Društva u kojem toliko redovito predaje? Zasigurno zna. Je li to sve skupa normalno? Naravno da nije.
Kao katolici se često pitamo zašto je naša kultura toliko dekristijanizirana, zašto katolički mislioci i ideje nisu prisutnije u našem društvu. Uglavnom zbog toga okrivljujemo nenaklonost medija, politike, nevladinog društva, a da pri tome nismo ni najmanje samokritični i ne pitamo se što se događa u katoličkim ustanovama koje bi trebale generirati i promovirati mislioce koji bi danas trebali biti relevantni.
U posljednjih sam deset godina susreo mnogo mladih željnih rada na promicanju upravo tog cilja, a često bi im jednu od temeljnih prepreka predstavljalo to što nemaju prostora u kojem bi se mogli redovito sastajati. Naravno da oni nisu kukali, nego su pronalazili druge načine kako da se izbore dok se u ustanovama koje su im mogle izaći u susret raspravljalo o… ravnoj Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.