Izložba ‘Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta’ u Muzeju arhitekture HAZU: Dio vrijedne donacije

Foto: HAZU

Hrvatski muzej arhitekture HAZU na izložbi “Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta”, koja je od srijede postavljena u tom zagrebačkom muzeju, predstavlja dio vrijedne donacije dobivene od obitelji tog istaknutog splitskog arhitekta, urbanista i prostornog planera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Elaborati projekata, fotografije maketa nastalih za vrijeme studija u Pragu i snimke objekata realiziranih po povratku u Split, uz iscrpnu osobnu dokumentaciju, zajednički otvaraju nove uvide u razvoj i značajke opusa u razdoblju od 1929. do 1977. godine”, ističe se u najavi izložbe.

Hrvatski muzej arhitekture HAZU je, kao baštinska institucija posvećena prikupljanju, stručnoj obradi i prezentaciji opusa zaslužnih hrvatskih arhitekata, 2000. i 2015. godine primila donaciju iz Pervanove ostavštine koja po formaciji i izričaju pripada vrhunskim ostvarenjima modernizma srednjoeuropskog kruga.

Tom se izložbom predstavlja izbor projekata zastupljenih slijedom klasifikacijskih cjelina grafičke, fotografske i pisane dokumentacije kao dijela muzejskog fundusa koji, ocijenjeno je, postaje prilog poznavanju i zalog daljnjem istraživanju Pervanova života i djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržajne cjeline izložbe obuhvaćaju razdoblje studija u Pragu; povratak u Split i gradnju obiteljske kuće; stručno djelovanje u Dubrovniku gdje vodi vlastito građevno poduzeće i realizira niz novogradnji, te razdoblje rada u Uredu za urbanizam i regulaciju Splita koji pod njegovim vodstvom prerasta u Urbanistički zavod Dalmacije.

Pervan je sudjelovao i na više arhitektonsko-urbanističkih natječaja, te u suradnji s kolegama iz Ureda izrađuje urbanističke planove i regulacije za obnovu naselja, iz-među kojih se ističe revitalizacija stare jezgre Primoštena.

Uz projekte i realizacije javnih administrativnih građevina, nastaje niz stambenih kuća, te kuća za odmor, kao i preuređenja objekata različitih namjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi se izdvaja skupina fotografija ranih radova nastalih za vrijeme studija na praškoj Akademiji likovnih umjetnosti koja sadrži snimke maketa Pervanovih završnih radova, a posljednji projekt Škole za tjelesni odgoj ujedno je diplomski rad koji nastaje 1934. godine i veže se uz zadatak prenamjene Sustipana s područjem staroga groblja u sportski centar budućega Splita.

Kao vrijedna istaknuta je i dokumentacija obiteljske kuće u Splitu iz 1936. godine, a koja nastavno na praški utjecaj postaje primjer čistoće, minimalizma i funkcionalizma. Iz dubrovačkog raz-doblja predstavljene su fotografije realiziranih gradnji – kuća Deutsch, kuća Vierde i kuća Mladinov koje Pervan ostvaruje u zajednici s Tomislavom A. Žuanićem.

U splitskom razdoblju ističu se poslovne zgrade: Direkcija jadranskih brodogradilišta u Splitu te administrativna zgrada Skupštine općine Split. Šezdesetih i sedamdesetih radi niz kuća za odmor u manjem mjerilu, pretežito izvedenice vlastite kuće za odmor u Postirama na otoku Braču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir Pervan (Split, 1910. – 1982.) studirao je na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Pragu, a potom i na tamošnjoj Specijalnoj školi arhitekture pri Akademiji likovnih umjetnosti. S Tomislavom A. Žuanićem vodio je građevno poduzeće u Dubrovniku gdje je realizirao značajan broj novogradnji, pretežito obiteljskih kuća, a od 1944. do 1947. je radio u više gradskih i državnih institucija na poslovima organizacije građevinske službe.

Od 1949. do umirovljenja 1970. godine bio je upravitelj Urbanističkog za-voda Dalmacije. Bio je aktivno uključen u niz projektantskih i planerskih zadataka, te je aktivno sudjelovao na više arhitektonsko- urbanističkih natječaja.

U suradnji s kolegama iz Zavoda izradio je regulacije za obnovu naselja i urbanističke planove za niz dalmatinskih gradova, izradio projekte i planove razvoja Splita, Trogira i Omiša, te plan revitalizacije stare jezgre Primoštena.

Projektirao je i realizirao objekte stambene, poslovne i javne namjene u Splitu, hotelsko naselje Pharos na Hvaru, te niz kuća za odmor. Nagrada “Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena mu je 1970. u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.