Izložbe u sklopu cjelogodišnjeg programa “Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – povodom 1130. obljetnice “

U utorak, 21. kolovoza 2018. godine u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorit će se dvije izložbe „Graditeljstvo Branimirovog vremena i materijalna kultura u ranosrednjovjekovnoj Kneževini Hrvatskoj“ i „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – pisana svjedočanstva o knezu Branimiru i arheološka istraživanja Gornjeg Muća“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbe su dio cjelogodišnjeg programa “Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – povodom 1130. obljetnice godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća” kojim na znanstveno popularan način obilježavamo 1130. godišnjicu od godine 888. koja je uklesana na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća kraj Splita koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Cjelogodišnji program skraćenog naziva Branimirova godina, sastoji se od ciklusa predavanja, događanja, radionica, ljetnog kampa i tri izložbe.

21. svibnja 879. – papa svečano blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – pisana svjedočanstva o knezu Branimiru i arheološka istraživanja Gornjeg Muća predstavlja priču o knezu Branimiru i njegovom dobu koje nam je u ostavštinu predalo važan spomenik: oltarnu gredu iz Gornjeg Muća. Pronalazak ovog značajnog spomenika 1871. godine privukao je veliko zanimanje kulturne i političke javnosti jer je na njemu uklesano ime hrvatskog vladara Branimira i godina 888.

Izložba “Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – pisana svjedočanstva o knezu Branimiru i arheološka istraživanja Gornjeg Muća” je otvorena za posjetitelje od 22. kolovoza do 31. listopada 2018.

Autorice izložbe: Maja Bunčić, Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Maja Petrinec (Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba “Graditeljstvo Branimirovog vremena i materijalna kultura u ranosrednjovjekovnoj Kneževini Hrvatskoj” je otvorena za posjetitelje od 22. kolovoza do 30. prosinca 2018.
Autorice izložbe: Maja Bunčić, Anita Dugonjić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.