Kardinal Bozanić predvodio Misu posvete ulja u zagrebačkoj prvostolnici

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Bez euharistije nema Crkve – riječi su nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića upućene svećenicima na kraju mise posvete ulja koju je u zagrebačkoj katedrali predvodio na Veliki četvrtak 13. travnja 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoćne biskupe zagrebačke mons. Valentina Pozaića, mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog, u koncelebraciji je bilo 200-tinjak dijecezanskih i redovničkih svećenika Zagrebačke nadbiskupije, koji su se tom prigodom spomenuli dara svećeništva, obnovili svećenička obećanja dana na ređenju, te svjedočili zajedništvu Crkve.

Uvodeći u svoju homiliju, Kardinal je rekao kako je jedino središte mise Isus Krist, pomazan od Oca u Duhu Svetomu, kao Spasitelj svih ljudi, a svećeništvo je neraskidivo vezano s Isusom Kristom i njegovom žrtvom na križu. Stoga je cilj svakog svećenika, zajednički cilj, u svemu po uzoru na blaženog Alojzija Stepinca tražiti i činiti Božju volju, u kojoj je naša sloboda i naša radost, jer živjeti svoje svećeništvo u intimnom zajedništvu s Kristom i u vjernosti prema Njemu znači na isti način kao Krist biti u Crkvi i za Crkvu.

U nastavku homilije Kardinal je zahvalio svećenicima na svim nastojanjima u pastoralnom radu: „Za strpljivost kojom susrećete povjerene vam vjernike, za svaki znak pažnje i ljubavi koji im iskazujete, za molitve i žrtve koje zajedno s Kristom prinosite Bogu za one kojima služite i za cijeli svijet.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal se spomenuo pokojnih svećenika u prošlom razdoblju, a to su dijecezanski svećenici: preč. Josip Gjuran, preč. Mirko Borjan, mons. Branko Ivanjko, vlč. Darko Horvat, vlč. Stjepan Drugčević, mons. dr. Tomislav Ivančić, te prezbiteri redovničkih zajednica: fra mr. Vlatko Badurina, TOR, fra Lovro Jelušić, TOR, fra Vlado Rožić, TOR, preporučivši ih u molitve.

Kardinal je pozvao svećenike na molitvu za nova duhovna zvanja izrazivši zahvalnost za četiri prošlogodišnja dijecezanska mladomisnika: vlč. Luku Brešića, vlč. Marka Čolaka, vlč. Marinka Goleka, vlč. Ivana Lukića, kao i za trinaestoricu redovničkih prezbitera koji su prošle godine bili zaređeni u Zagrebu.

Podsjetivši na riječi svetog Ivana Pavla II., pape u apostolskoj pobudnici Pastores dabo vobis u kojoj se naglašava važnost ekleziologije zajedništva, Kardinal je istaknuo da sve to govori da se svećenička služba može ispuniti samo kao zajedničko djelo. Potvrđuje nam to i iskustvo Sinode koje nas uči osluškivati poticaje i nadahnuća Duha Svetoga, uči nas biti zajedno kao biskupi, prezbiteri, đakoni, redovnici i redovnice, vjernici laici te zajedno razmatrati, predlagati, usuglašavati se na zajedničkom hodu u novosti života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal je pozvao svećenike da u Godini svetog Josipa, koja u Zagrebačkoj nadbiskupiji traje do iduće svetkovine sv. Josipa 2018. godine, upriliče posebni događaj vezan uz ovu Godinu stavljajući naglasak na molitvu za obitelj, Domovinu i Crkvu.

Svoju homiliju Kardinal je završio pozivom svećenicima, redovnicima i redovnicama te bogoslovima, sjemeništarcima i redovničkim kandidatima i kandidaticama, da se na svom putu svećeništva i redovništva, ugledaju u sveti uzor najautentičnijeg tumača hrvatske katoličke tradicije blaženoga Alojzija Stepinca. On koji je svojim životom, svojom hrabrošću i šutnjom i napokon svojom svetačkom smrću pokazao da je istinski svjedok Evanđelja, neka bude svima nama poticaj i uzor kako u svom životu vršiti Božju volju.

Vas, predragi vjernici, pozivam da svoje svećenike pratite molitvom i kršćanskom ljubavlju, kako bi mogli vjerno izvršiti poslanje koje im je Krist povjerio – zaključio je Kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.