(VIDEO) Kardinal Puljić upozorio ‘na lijepljenje etiketa da smo fašisti i ustaše jer volimo svoje’

Foto: Snimka zaslona

Spomendan blaženog Alojzija Stepinca i ove je, jubilarne 20. obljetnice otkako je proglašen blaženim i 120. od njegova rođenja, privukao stotine hodočasnika iz cijele Hrvatske u Krašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euharistijsko slavlje u Stepinčevoj rodnoj Župi Presvetoga Trojstva, u zajedništvu s križevačkim vladikom mons. Nikolom Kekićem, vojnim biskupom u miru mons. Jurjem Jezerincem te oko 50 svećenika predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i metropolit.

Uvodeći u svoju homiliju, kardinal Puljić, koji je za ovu prigodu na sebi nosio misnicu što ju je papa Ivan Pavao II. imao odjevenu na misi beatifikacije blaženog Alojzija 1998. godine u Mariji Bistrici, prisjetio se svojih studentskih dana i riječi svoga profesora isusovca o. Mate Jovića da će oni Stepinca „doživjeti na oltaru“. Tako je i bilo. Proročki je zborio naš profesor. Tih sam se riječi sjetio u Mariji Bistrici dok je papa Ivan Pavao II. kardinala Stepinca proglašavao blaženim – kazao je kardinal Puljić.

Izdvojio je tri Stepinčeve ljubavi koje su se zrcalile tijekom cijelog njegova života: ljubav prema Crkvi, prema istini i prema svojem, hrvatskom narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volio je istinu, za nju je život položio. Danas je teško razlučiti istinu. Pomiješana je s tolikim lažima i poluistinama. Istina je jedino Isus Krist. Blaženi Alojzije volio je svoj narod. Zar je grijeh voljeti svoj narod? – upitao je kardinal Puljić te upozorio na današnje sve češće „nabijanje kompleksa jer se Domovina voli i lijepljenje etiketa da smo fašisti i ustaše jer volimo svoje“

Ovdje se ne govori da se drugoga prezire, nego da se vole svoji korijeni – pojasnio je kardinal Puljić te ohrabrio ljude koji vode naš narod da iznjedre strategije kojima će se ostvariti napredak i obnova: moralna, društvena i gospodarska. Pozvao je vjernike da nauče svoju djecu i mlade da vole svoju grudu za koju su mnogi krv svoju lili i da mladosti utkaju ljubav prema svojim korijenima.

Poručio je vjernicima i kako treba obnoviti Stepinčevo svjedočanstvo vjere u Uskrsloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moram priznati: dok se još nije smjelo čitati njegovu obranu, divio sam se njegovoj riječi, kako je znao divno ponosan biti, dostojanstvo sačuvati u svim tim teškim trenucima. Zato želim i nama dati ohrabrenje da sačuvamo svoje dostojanstvo. Nama treba tog dostojanstva da znamo sačuvati ljudsko dostojanstvo koje ne daje ni država ni politika, ni EU, niti SAD, dostojanstvo daje Bog i to trebamo znati vrednovati i živjeti: dostojanstvo čovjeka, dostojanstvo djeteta Božjega. Učimo od njega, jer treba ovaj narod obnoviti u vrednotama koje je on živio, za koje je umro i nama ostavio u baštinu”, rekao je, među ostalim kardinal Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.