U Karlovcu Filmska revija mladeži i Four River Film Festival

Foto: Thinkstock

Karlovac u rujnu postaje središte srednjoškolskog filma – 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival održat će se od 12. do 16. rujna u gradu na četiri rijeke. Natjecateljski program koji uključuje 71 naslov, bit će već tradicionalno prikazan u Gradskom kazalištu Zorin dom, privremenom karlovačkom ‘domu’ ovih filmskih manifestacija, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival prati i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste, a večernji program bit će održan na redom nekonvencionalnim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Osim u Karlovcu (Korana), ove godine druženje u sklopu Filmske revije održavat će se i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i staroj utvrdi Karlovačke županije – dvorcu Novigradu na Dobri i Starom grad Ozlju (Kupa).

Jedan od popratnih programa, „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli upravo na Filmskoj reviji mladeži (ili pak na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece). Na taj im se način iskazuje podrška te prati njihov daljnji profesionalni razvoj. Ove godine kao nekadašnji laureati Revije bit će predstavljeni redatelji Čejen Černić i Goran Ribarić.

Drugi dio popratnog programa čini “Najbolje iz dječje filmske kuhinje”, ukazuje na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi. Naime, potonji program uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koje kao i Reviju i Festival, također u okviru svojih revijskih programa, organizira Hrvatski filmski savez. Ovaj program nudi priliku zaviriti u filmske početke autora i autorica čiji će recentni filmski naslovi biti prikazani na ovogodišnjoj Reviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina: Ljubav, Tolerancija, Ja i svijet oko mene, Prijateljstvo, Bullying, U zdravom tijeku zdrav duh, Ljepota i Put oko svijeta.
Ove je godine uveden i novitet koji programu daje dodatnu edukativnu dimenziju – projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce koju će voditi akademska filmska montažerka Jelena Modrić i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić.

Kompletan festivalski program je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.