Koja je uloga državnog tajnika Svete Stolice i što njegov posjet znači za Hrvatsku?

Foto: fah

U Zagreb je sinoć stigao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Kardinal Parolin posjetio je Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS), susreo se s državnim vrhom, te katoličkim biskupima i predstavnicima drugih vjeroispovijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj posjeta bio je sudjelovanje kardinala Parolina na svečanosti Dana sveučilišta, tijekom kojeg je kardinal blagoslovio novi dio kampusa s dvoranom te održao predavanje “lectio magistralis”.

“Kardinal Parolin je desna ruka Svetog Oca i izuzetno je važno što je posjetio Hrvatsku, što će imati prilike se susresti s najvišim dužnosnicima u Hrvatskoj i HBK-om. Mislim da će to biti jedan važan korak u pripremi posjeta Svetog Oca”, rekao je politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier za Narod.hr.

Stier je prošli vikend kratko pozdravio Svetog Oca kada je bio na susretu u sklopu dijaloga o budućnosti Europe koji je organiziran u Vatikanu. “Rekao sam mu da ga rado očekujemo u Hrvatskoj, on je odgovorio da je to i obećao, pa možemo i očekivati njegov posjet. Datum će se tek utvrditi. Posjet državnog tajnika je samo jedan moment u pripremi posjeta Svetog Oc.”, rekao je Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas je u svojem obraćanju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu državni tajnik kardinal Parolin spomenuo blaženog Alojzija Stepinca kao jedan primjer za slijediti i mislim da je i na taj način još jednom dao naznaku o pitanju kanonizacije, no što se tiče same odluke, to je u rukama Svetog Oca.”, rekao je Davor Ivo Stier za Narod.hr.

Koja je uloga državnog tajnika Svete Stolice?

Državni tajnik Svete Stolice je papin prvi suradnik odgovoran za diplomatske i političke aktivnosti Svete Stolice. Postoje dva odsjeka Državnog tajništva: odsjek za opće poslove, koji se brine za Papinsku svakodnevnu službu, a na čijem je čelu Zamjenik za opće poslove, i odsjek za odnose s državama koji se brine za odnose Svete Stolice s državnim vlastima, sklapanje međunarodnih ugovora vezanih za pravne odnose Katoličke crkve i pojedine države te drugih sporazuma. Na čelu odsjeka za odnose s državama nalazi se Tajnik za odnose s državama. Državno tajništvo nalazi se u prostorijama Apostolske palače u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest Državnog tajništva seže u 15. stoljeće kada je ustanovljeno  Apostolsko tajništvo (Secretaria Apostolica) s 24 apostolska tajnika. Ova se institucija kroz povijest razvijala poprimajući sve veću važnost u pomaganju vrhovnom poglavaru Katoličke crkve. Blaženi papa Pavao VI. pristupio je reformi Državnog tajništva nakon Drugog vatikanskog sabora. Posljednju reformu Državnog tajništva proveo je 28. lipnja 1988. godine Sveti Ivan Pavao II.

Papa Franjo imenovao je kardinala Pietra Parolina državnim tajnikom Svete Stolice 31. kolovoza 2013. godine. Sveta stolica održava diplomatske odnose sa 179 država, Europskom unijom i Suverenim malteškim viteškim redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.