Koncert klape HRM – Sv. Juraj u katedrali Sv. Tripuna

U kotorskoj bazilici-katedrali Sv. Tripuna sinoć je održala koncert klapa Hrvatske ratne mornarice – Sv. Juraj pod sloganom Kotoru na dar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući klapu generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan kazao je da ovaj događaj sam po sebi ima dvostruku simboliku. Prva je u tome što klapa nosi ime prvotnog zaštitnika kotorske biskupije sv. Jurja kojega je 809. godine zamijenio sv. Tripun, a druga je u činjenici da se njen nastup održava u mjesecu listopadu, kojega katolička Crkva na poseban način posvećuje Bogorodici.

„Sedmoga dana toga mjeseca, proslavlja se blagdan Gospe od Rozarija kojega je ustanovio papa Pio V. nakon Lepantske bitke, koja se dogodila na taj dan 1571. godine. U njoj je sudjelovalo preko 500 galija i 150.000 ljudi. Bio je to sukob kršćanske lige, s jedne i turske sile s druge strane. U toj bitci je sudjelovala i kotorska ratna galija „Sv. Tripun“ pod komandom Jeronima Bizantija. Na galiji je bilo nešto preko 250 ljudi. Svi su izginuli, „ne bez slave svoje i svoga grada“ kao i sedam Peraštana čuvara mletačke ratne zastave, na komandnom ratnom brodu admirala Sebastiana Veniera.

Kao sjećanje na tu pobjedu kršćanskog oružja papa Pio V. je odredio da se u sumrak svakoga dana zvoni u čast Bogorodici u svim katoličkim crkvama svijeta kao sjećanje na pobjedu i poginule u toj zadnjoj velikoj bitci u kojoj su sudjelovali brodovi na vesla. U bitci je poginulo s jedne i druge strane u jednom danu oko 50.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima kao rob veslač na turskoj galiji i barski nadbiskup Ivan Bruno.

Ovaj koncert marijanskih duhovnih pjesama, je posvećen učesnicima te bitke. A pjesme Bogorodici u čast, koje je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ neka budu naša zajednička molitva za sve poginule u toj bitci“ – kazao je don Anton Belan.

Klapa Sv. Juraj svoj koncert zasvršila je poznatom skladbom Bokeljska noć koju je brojna publika sa oduševljenjem pozdravila i otpjevala zajedno sa njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert je organizirala Kotorska biskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.