Kurban bajramska poruka 2018./1439. muftije dr. Aziza ef. Hasanovića: ‘Pomognimo da se izgradi Islamski centar u Sisku’

Foto: Fah

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je u ponedjeljak Kurban bajramsku poruku 2018./1439. svim vjernicima uz tradicionalnu poruku Bajram šerif mubarek olsun iz, kako je istaknuo, najodabranijega mjesta na zemaljskoj kugli – iz Harema Kabe u Mekki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovana braćo i sestre, pred nama je još jedan veliki blagdan Kurban bajram. Za njega se vezuju dvije značajne institucije u islamu, a to su: kurban (prinošenje žrtve) i hadž (hodočašće u Mekku i Medinu). Kurban je obveza koja je propisana svake godine vjernicima koji su u mogućnosti a hadž spada u obveze jednom u životu. Kao vjernici i vjernice moramo uzimati poruke iz ova dva ibadeta (obvezna obreda)”, stoji u čestitki muftije Hasanovića.

Kako navodi muftija Hasanović, prinošenje žrtve (kurban) povezuje nas sa Ibrahimom a.s. (Abrahamom) koji je pokazao najveći stupanj pobožnosti i predanosti Bogu i na tom putu bio spreman žrtvovati vlastitog sina Ismaila. “Svevišnji Bog šalje zamjenu za sina i čini obvezujućim, od tada do danas, prinošenje žrtve (kurban). Iz ovoga postupka razvidno je da kurban štiti ljudske živote i rasterećuje dunjalučke brige onima koji ga žrtvuju. Iz svakoga propisa o kurbanu imamo što naučiti”, podsjetio je.

Iz podjele kurbana, istaknuo je Hasanović, vidimo upućenost na bližnjega, susjeda i one koji su u potrebi. Time se jasno vidi izražena socijalna dimenzija islama koji ne gleda ljude po njihovu podrijetlu, vjeri, naciji, boji kože, spolu ili bilo čemu drugom već gleda čovjeka kroz prizmu odanosti Bogu, spremnosti na žrtvu, jačanju obiteljskih i susjedskih odnosa i pomoć onima koji su u potrebi. To moramo naučiti i primijeniti iz institucije kurbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muslimani su danas kurban/žrtva raznih svjetskih igara, potreba jedinstva muslimana je nasušna

Uz napomenu kako hadž predstavlja sveislamski kongres Ummeta, na kojemu se se okupi više od pet milijuna muslimana iz cijeloga svijeta, među kojima i muslimani iz naše zemlje, muftija Hasanović istaknuo je kako hadž ima i jasno definirane poruke obavljanja iz kojih muslimani moraju uzeti poruke. Te poruke su – nasušna potreba jedinstva muslimana, bogobojaznost, te nada u u bolje sutra.

Hasanović smatra kako je upravo Kurban bajram prigoda da se vjernici preispitaju zašto su muslimani danas žrtve raznih svjetskih igara kada, istaknuo je, “toliko muslimanske krvi teče ponajviše uzrokovane od samih muslimana da zabrinjava sve razumne ljude bez obzira kojoj vjeri pripadaju i zbunjuje cijelo čovječanstvo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migrantska kriza, podsjetio je muftija Hasanović, uzrokovala je mnoge nedaće kako onima koji su primorani napustiti svoja ognjišta i domove tako i onima koji stoje pred izazovom kako se prema njima odnositi što je neusporedivo stavljati u istu kategoriju.

“Nitko svoj dom, obitelj, domovinu ne napušta bez velikog razloga a on je sačuvati vlastiti život i krenuti glavom bez obzira u veliku neizvjesnost. Broj onih koji poginu na tom putu ogromno je velik. Mediteran je za neke destinacija za odmor i uživanje a za neke je postao grobište”, istaknuo je muftija Hasanović-

Nažalost, ocijenio je, migrantska kriza podijelila je političku pozornicu Europe i nekima dala materijala da razvijaju antiislamsku i antimuslimansku retoriku kako bi na taj način potakli islamofobiju i time stjecali određene političke bodove i osvajali vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nerijetko čujemo da je riječ o smišljenom planu i zavjeri protiv Europe i želji da se islamizira Europa. To čine oni koji žele pridnijeti rastu islamofobije i otežavati migrantima i svim muslimanima koji žive u Europi. Ako bi i bila istina to što oni govore znajmo da se taj plan nije kovao na Istoku već na Zapadu”, istaknuo je Hasanović.

Hasanović: Pomognimo da se izgradi Islamski centar u Sisku

Muftija Hasanović podsjetio je kako, dan uoči Bajrama, svi hodočasnici izlaze na brdo Arefat odakle je počeo ovozemni – dunjalučki život u istim bijelim odjelima (ihramima) čime se brišu sve dunjalučke razlike u pogledu bilo kakva statusa bilo da je riječ o materijalnom, društvenom, socijalnom i drugim statusima.

> Sisak: Tribina „Izgradnja Islamskog kulturnog centra i džamije“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je , istaknuo je, Božja poruka svima da ne pravimo razlike među ljudima po bilo kakvom kriteriju osim po bogobojaznosti, a institucije kurbana i hadža imaju zajedničku misiju – razvijati nadu i optimizam u bolje sutra jer Svevišnji Allah nije nikada ostavio iskrenoga vjernika bez pomoći.

“Naši centri i naše džamije naša su ogledala, a jedan prekrasan centar trenutačno radimo u Sisku. Pozivam vas da današnjim prilogom na sergiji pomognete izgradnju Islamskoga centra u Sisku”, poručio je vjernicima muftija Hasanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.