Lice ozareno od radosti: Tko je svećenik radi kojeg je papa Franjo poremetio protokol?

Na Facebook stranici hrvatskih isusovaca sinoć se pojavila fotografija iz sarajevske katedrale na kojoj se vidi kako se papa Franjo silno obradovao kad je vidio jednog od prisutnih svećenika. S obzirom na to da je svećenik na fotografiji bio okrenut leđima, mnoge je zanimalo o kome je riječ pa su isusovci otkrili:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako ste se jučer pitali kome se to Papa toliko obradovao u Sarajevskoj katedrali, odgovor je naš p. Petar Galauner. Naime njih su dvojica istovremeno bili provincijali. Tada p. Bergoglio Argentinske provincije, a p. Galauner Hrvatske provincije Družbe Isusove. U tom svojstvu zajedno su sudjelovali na 32. generalnoj kongregaciji reda.”

S obzirom na to da je ta Kongregacija održana 1974. godine u Rimu, očito je da je i nakon više od 40 godina prijateljstvo između njih dvojice traje. Svi koji poznaju patra Petra Galaunera upoznati su s njegovim velikim srcem i dušom, a on sam je otkrio da poznaje Papu “još iz dana kad je bio Jorge”.

P. Galauner – duhovnik, ravnatelj, provincijal, savjetnik generala DI za slavenske zemlje,…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojem dugogodišnjem svećeničkom i redovničkom životu najviše ga pamte stotine i tisuće hrvatskih svećenika i intelektualaca koji su prošli četverogodišnje školovanje u gimnaziji “pod zvjezdarnicom”, odnosno u sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Dugo godina tamo je služio kao duhovnik i profesor njemačkog jezika, a 1990. godine preuzima službu ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije koja tih godina dobiva pravo javnosti, koje joj je bilo uskraćeno pod komunističkim režimom. Osim te dvije službe, bio je rektor sjemeništa, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove te regionalni asistent Slavenske asistencije u generalnoj kuriji Družbe Isusove u Rimu.

Nakon što su 1998. godine isusovci upravu Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom i sjemeništem prepustili dijecezanskim svećenicim, p. Galauner odlazi u Osijek gdje osniva Isusovačku klasičnu gimnaziju koja je i danas  prepoznatljiva među osječkim školama te ima oko 300 učenika i učenica. Bio mu je to, rekao je sam, poseban doživljaj, jer je doživio da može pomoći pri osnivanju gimnazije u svojoj rodnoj Slavoniji, koju nikad nije zaboravljao. Rodom je, naime, iz Tomašanaca pored Đakova.

Nakon toga, otišao je u Beograd gdje je preuzeo službu superiora u Rimokatoličkoj župi sv. Petra, sudjelovao je u osnivanju “Loyola Gimnasiuma” te internata u Prizrenu za 800 učenika i učenica, kojih je utemeljitelj njemački isusovac Walter Happel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pater Galauner, inače vedar i radostan 82-godišnjak, svakog petka ispovijeda u Bazilici srca Isusova, u Palmotićevoj 33, na misi za mlade u 20:30 sati. Zbog njegove nježnosti, blagosti, ali i svetačkog, beskompromisnog zalaganja za potpunu istinu, red pred njegovom ispovjedaonicom osobito je dug…..

Patra Galaunera s njegovim prijateljem papom Franjom veže isusovačka jednostavnost i skromnost, a njegovi učenici uvijek ga pamte kao pedantnog profesora, dobrog organizatora i duhovnika koji je brinuo za svoje učenike i znao ih motivirati. Pater Galauner godinama je bio duhovnik i pratio neokatekumenske zajednice u Vojvodini i u Zagrebu.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.