Ljuština: Kazališno vijeće u petak razmatra prijave za intendanta zagrebačkog HNK

Podnesene prijave četvrtog natječaja za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu razmatrat će članovi Kazališnog vijeća na sastanku koji će biti održan u petak, potvrdio je za narod. hr predstavnik Grada Zagreba u sadašnjem sastavu Kazališnog vijeća Duško Ljuština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mogu samo reći da će u petak biti sastanak Kazališnog vijeća. Tamo će se otvoriti molbe i isti dan poslati u Ministarstvo kulture i Grad. Dalje je sve u njihovim rukama“, rekao je Ljuština.

„Što se tiče Zakona, Ministarstvo ima presudno odluku. Koliko ja znam, ministrica Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Milan Bandić usuglasili su se“, kazao je Ljuština.

Osim Ljuštine, druga predstavnica Grada Zagreba u Vijeću jest Snježana Abramović Milković. Vladimir Stojsavljević i Krešimir Seletković predstavnici su Ministarstva kulture, a Vlasta Ramljak (Drama), Saša Ivaci (Opera) i Snježana Marasović (Balet) iz redova zaposlenika HNK također su članovi Vijeća koje daje svoj prijedlog o izboru intendanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Procedura je propisana Zakonom, Pravilnikom. Ljudi koji taj posao rade, znaju i proceduru. Natječaj je završen. Vjerojatno Kazališno vijeće sada otvara pristigle prijave. Ono će dati službenu informaciju kada smatra da treba dati“, rekla je glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.

Zakon o kazalištima donio je Hrvatski sabor na sjednici 9. lipnja 2006. godine. Zakon je izmijenjen i dopunjen 2013. i 2014. godine, uključujući članke kojima je propisan izbor i imenovanje intendanta, odnosno ravnatelja. Prema izmjeni iz 2014. godine, „intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnog vijeća imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača, odnosno sporazumno predstavnička tijela osnivača kada nacionalno kazalište ima više osnivača, a potvrđuje ministar kulture“.

Navedene izmjene izazvale su podijeljene reakcije, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nekoliko je puta javno izražavao svoje negodovanje oko „jednostranih poteza Ministarstva kulture“. Sadašnja vršiteljica dužnosti intendantice HNK u Zagrebu jest Sanja Ivić, nakon što je Ana Lederer razriješena istoimene dužnosti istekom mandata 2. rujna 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.