Majstorska srednjovjekovna djela u muzeju Belvedere u Beču

Beè, 14.05.2019 - Izložba "Beèke kneževske skulpture. Gotièka majstorska djela iz katedrale Svetog Stjepana", koja obuhvaæa više od 150 najznaèajnijih austrijskih srednjovjekovnih eksponata i šest monumentalnih gotièkih skulptura èlanova dinastije Habsburg, otvara se u utorak naveèer u sveèanoj dvorani muzeja Belvedere u Beèu. foto HINA/ Sendra POŠA GJURIN/ ik

Izložba “Bečke kneževske skulpture. Gotička majstorska djela iz katedrale Svetog Stjepana”, koja obuhvaća više od 150 najznačajnijih austrijskih srednjovjekovnih eksponata i šest monumentalnih gotičkih skulptura članova dinastije Habsburg, otvara se u utorak navečer u svečanoj dvorani muzeja Belvedere u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je posebna i iznimna izložba, koja prikazuje više od 150 eksponata: slika na drvu, skulptura, bista i reljefa srednjovjekovne austrijske umjetnosti i šest monumentalnih kamenih skulptura, koje prikazuju članove obitelji austrijskog vojvode Rudolfa IV. Habsburškog, nastale u vremenu između 1359. i 1365. godine”, rekla je kustosica izložbe Veronika Pirker-Aurenhammer. Dodala je da su skulpture izrađene u vojvodskoj umjetničkoj radionici po nalogu austrijskog vojvode Rudolfa IV.

“Specifičnost tih slavnih skulptorskih radova iz 14. stoljeća je u tome da su muške i ženske figure prikazane u istoj veličini, s krunama na glavi, i na postolju lavova”, rekla je. Skulpture su krasile zapadnu fasadu bečke katedrale sv. Stjepana koja je jedan od najznačajnijih simbola i znamenitosti Beča.

Nakon obnove i restauracije katedrale koja je trajala od 1858. do 1871. slavne kneževske skulpture nadomještene su kopijama, a originali su pohranjeni u Bečkom gradskom muzeju(Wien Museum) i po njezinim riječima danas se ubrajaju u središnja djela bogate zbirke Bečkog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme kompletne obnove Bečkog muzeja skulpture će biti predstavljene na izložbi u svečanoj dvorani muzeja Belvederea, gdje se nalazi zbirka austrijske srednjovjekovne umjetnosti a prema kustosici,te prostorije se vrlo rijetko koriste za izložbe.

“Skulpture su vrlo kvalitetan umjetnički rad, u svom izričaju, prikazu izraza lica te bogate moderne draperije vremena u kojem su izrađene, pokazuju posebnu vještinu kamenoklesarske umjetnosti srednjega vijeka i jako dobro su sačuvane”, rekla je kustosica Veronika Pirker Aurenhammer.

Austrijski vojvoda Rudolf IV. bio je ljubitelj umjetnosti i kao nitko prije njega znao je svaku kulturnu prigodu iskoristiti u svoje promidžbene svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa suprugom Katarinom von Boehmen je u središtu prezentacije, skulpture prikazuju i njegova oca vojvodu Albrechta II. te cara Karla IV. koji mu je bio tast, s njihovim suprugama.

Rudolfu IV. (1339.-1365.) pripisuje se da je najzaslužniji za proširenje crkve sv. Stjepana u kojoj je ovjekovječen na reljefima ili bistama na četiri mjesta.

Kada je nakon sedmogodišnje vladavine umro s 25 godina, izgradnja proširenja crkve bila je još na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema kustosici, ostaje otvoreno jesu li slavne kamene skulpture posebno rađene za mjesto na bečkoj katedrali, gdje su se stoljećima nalazile.

Izložba je organizirana u suradnji s Wien Museum, čija obnova će trajati duže od dvije godine što znači da izložba ostaje tako dugo otvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.