Marijanski zavjet za Domovinu prolazi kroz Sisačku biskupiju

Foto: Marijanski zavjet za domovinu

“Zavjetno hodočašće za Domovinu” koje se ove godine odvija po treći puta započelo je u Osijeku 11. lipnja i tijekom 75 dana hoda te prijeđenih oko 1700 kilometara završiti će u Dubrovniku 24. kolovoza 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština “Marijanski zavjet za Domovinu” koju su osnovali mladi i branitelji pokrenula je 2015. hodočašće pod nazivom “Marijanski zavjet za Domovinu”. Tijekom hodočašća koje se doista odvija pješice u etapama, prolazi se svim većim marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske.

Pogledajte galeriju fotografija na ruti Krašić-Karlovac:

“Marijanski zavjet za Domovinu” između ostalog obuhvaća upoznavanje s povijesno – kulturnom i prirodnom baštinom Republike Hrvatske, promiče temeljne vrijednosti naše Domovine i Domovinskog rata, pozitivno utječe na psiho-socijalni život branitelja, potiče iskorištavanje turističkih potencijala gradova i sela koja se nalaze na ruti kojom se prolazi, te potiče sportsko-rekreacijski turizam. Projekt je pokrenut u suradnji mladih i branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski narod je oduvijek poznat po pobožnosti Djevici Mariji kojoj su podignuta brojna svetišta diljem Domovine. Potreba za ovakvim djelom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda te Djevice Marije, dok se molila krunica i nosila oko vrata, a kojoj se također duguje zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu. Tijekom hodočašća izriče se zahvalnost i moli za slobodu, dostojanstvo, vjernost i napredak našeg naroda.

Tijekom Domovinskog rata Sisačko-moslavačka županija platila je veliku cijenu slobode. poginulo je više od 560 branitelja i 1600 civila, a kroz vojne postrojbe Županije prošlo je više od 20.000 branitelja.

U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. veliki dio područja Sisačke biskupije bio je okupiran. U tim teškim danima je granatirano, minirano, zapaljeno, djelomično ili potpuno srušeno 15 župnih crkava i jedna samostanska koja danas služi kao župna i to u Bučici, Hrvatskom Čuntiću, Divuši, Glini, Gori, Gvozdanskom, Hrastovici, Hrvatskoj Dubici, dvije u Hrvatskoj Kostajnici, Lasinji, Maji, Maloj Solini, Petrinji, Topuskom i Viduševcu. Ove župne crkve većinom su bile sagrađene početkom 18. stoljeća, sve su imale baroknu opremu i održavale su stoljetnu vjeru hrvatskog naroda i njegovu kulturu. Dio ih je obnovljen, a dio još čeka obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to razlozi zašto se ove godine pristupilo organizaciji i priključne rute u duljini oko 300 kilometara i traje 13 dana, a koja prolazi pet županija Požeško-slavonsku, Sisačko-moslavačku, Zagrebačku, Karlovačku i Ličko-senjsku. Ova ruta prolazi i kroz tri biskupije Požešku, Sisačku i Gospićko-senjsku, a povezuje i Petrinjsku i Slunjsku vojnu kapelaniju te Sisačku policijsku kapelaniju.

Jutarnji su polasci nakon molitve oko 8 sati i svaki dan se pješači oko dvadesetak kilometara.

U Sisačkoj biskupiju hodočasnička ruta će proći kroz Kutinu, Popovaču, Kloštar Ivanić, Martinsku Ves, Sisak, Petrinju, Goru, Glinu i Topusko. U sisačkom kraju hodočašće prolazi od Martinske Vesi kroz tri gradske župe – župu Sv. Kvirina, biskupa i mučenika, katedralnu župu Uzvišenja svetog Križa i župu Pohoda Blažene Djevice Marije koja je i domaćin hodočasnicima tijekom noći s 15./16. srpnja. U svakoj od župa hodočasnici će se zaustaviti i pomoliti u župnim crkvama – bazilici sv. Kvirina, Katedrali i crkvi sv. Marije Kraljice Mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko je pozvan pridružiti se hodočasnicima te prehodati dionicu koju želi i može.

Priključna hodočasnička ruta “Marijanskog zavjeta za Domovinu” od 10. – 22. srpnja od Pakraca do Udbine:

10.7. – Pakrac – Poljana
11.7. – Poljana – Kutina
12.7. – Kutina – Popovača
13.7. – Popovača – Kloštar Ivanić
14.7. – Kloštar Ivanić – Martinska Ves
15.7. – Martinska Ves – Sisak
16.7. – Sisak – Gora
17.7. – Gora – Topusko
18.7. – Topusko – Cetingrad
19.7. – Cetingrad – Rakovica
20.7. – Rakovica – Plitvice Mukinje
21.7. – Plitvice Mukinje – Korenica
22.7. – Korenica – Udbina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.