Međunarodni kazališni festival GavranFest od 1. do 3. veljače u Njemačkoj

Foto: Fah

Međunarodni kazališni festival 9.GavranFest, na kojemu se izvode isključivo kazališni tekstovi hrvatskog književnika Mire Gavrana, održat će se 1., 2. i 3. veljače u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj, a prikazat će pet Gavranovih komada u produkcijama teatara iz Austrije, Hrvatske i Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival 1. veljače otvara izvedba komedije “Lutka” Sensemble Theatra iz Augsburga, Njemačka, nakon čega slijede izvedbe iz Teatra Und so fort iz Munchena, Teatra Gavran iz Zagreba i Theatra Center Forum iz Beča, priopćeno je iz Teatra Gavran.

GavranFest su 2003. godine pokrenuli Slovaci u gradu Trnavi u Kazalištu “Jana Palarika” gdje je imao četiri izdanja, potom se 2013. održao u Krakovu u Poljskoj u Teatru Ludowy, a od 2016. godine se održava u Pragu u Češkoj.

>Miro Gavran: ‘U 2018. sve su maske pale i iluzije se raspršile, a u 2019. želim manje drame, prestanak iseljavanja’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Novo priznanje: Austrijski predsjednik odlikovao Miru Gavrana visokim državnim odličjem

Domaćin festivala Sensemble Theater s Gavranovim se radom susreo prije trinaest godina, kada je postavio njegovu dramu “Kako ubiti predsjednika”, a posljednje dvije godine s uspjehom izvodi i komediju “Lutka”.

Gavran je izrazio zadovoljstvo što je upravo taj teatar odlučio organizirati festival koji je značajno pridonio popularizaciji njegova kazališnog rada u Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, gdje se do sada odvijao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drago mi je što je došla na red i Njemačka, zemlja u kojoj se teatru pridaje velika pozornost”, dodao je.

U subotu 2. veljače festivalski program donosi monodramu “Poncije Pilat” u izvedbi Teatar Und so fort iz Münchena, nastala prema istoimenu romanu Mire Gavrana, te komediju “Sladoled” u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba.

Festival će 3. veljače zaključiti Gavranove komedije “Pivo” u izvedbi Sensemble Theatera iz Augsburga i “Zabranjeno smijanje”, u izvedbi Theater Center Forum iz Beča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selektori festivala su Anne Schuester i Sebastian Seidel. U sklopu festivala bit će održana i dva okrugla stola na kojima će Gavranovu o radu govoriti redatelji, glumci, teatrolozi i prevoditelji.

Miro Gavran je do sada imao sedam premijera u njemačkim kazalištima, te su mu objavljene dvije knjige drama na njemačkom jeziku u izdanju University of Bamberg Press U Bambergu . Svojedobno su čak tri njegove drame bile uvrštene u hrestomatiju najboljih svjetskih drama u izdanju izdavačke kuće Anton Hiersemann iz Stuttgarta, “Kreontova Antigona”, “Ljubavi Georgea Washingtona” i “Noć bogova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.