Meksički biskupi zabrinuti zbog opasnosti zabrane božićnih jaslica u javnim prostorima

jaslica
Foto: Ilustracija Narod.h / Thinkstock / Wikimedia commons

Meksička biskupska konferencija priopćenjem je zatražila poštivanje slobode vjeroispovijesti, nakon što je objavljeno da bi vrhovni meksički sud mogao na zahtjev jedne udruge zabraniti postavljanje božićnih jaslica na javnim mjestima, javlja Catholic News Agency (CNA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska udruga Kanan Human Rights podnijela je 2020. zahtjev za zabranom postavljanja božićnih jaslica na javnim mjestima u gradovima Mérida, Chocholá i Mococha u meksičkoj saveznoj državi Yucatán. Udruga je podnijela ustavnu tužbu protiv jaslica tvrdnjom da se njihovo postavljanje “protivi sekularnoj državi”. Ustavni sud najavio je da će u srijedu po mjesnom vremenu razmotriti tužbu, a biskupi smatraju da je to teško zadiranje u vjerska prava.

Postavljanje jaslica predstavlja ustavom zajamčeno pravo, upozoravaju biskupi

“Sloboda vjeroispovijesti nije ograničena samo na vršenje vjerskih obreda, nego seže mnogo dalje i obuhvaća slobodu mišljenja, savjesti i izražavanja, između ostaloga u umjetničkom i odgojnom oblikovanju, kao i u pučkim tradicijama. To je pravo priznato u našem ustavu i u međunarodnim ugovorima”, naglasili su biskupi u priopćenju.

>(FOTO) Uprizorenje iz Biblije: Žive božićne jaslice ispred Zagrebačke katedrale

Biskupi podsjećaju da su suvremene demokratske države oblikovane kako bi bile u službi “svake ljudske osobe i svake zajednice, promičući puno izražavanje njihovih sloboda i ne ograničavajući ih poput autoritarnih država”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Meksičke biskupske konferencije naglasili su kako je važno razumjeti sekularnu državu na otvoren i kooperativan način, “koji podupire ostvarivanje ljudskih prava i oblikuje uključiv, solidaran i održiv ljudski razvoj, bez mogućnosti nijekanja socijalnog i zajedničkog izražavanja vjerskih uvjerenja”.

Država je u službi svakog građanina, a ne ideologije

Biskupi traže o članova vrhovnog suda “osiguranje slobode vjeroispovijesti, sekularne države, pluralnosti i slobode izbora”. “Trebate to riješiti u skladu s tom modernom i inkluzivnom vizijom, a ne s ideologijom sekularne države koja ometa ljudska i vjerska prava”, poručili su biskupi.

>16. studenoga 1793. – zašto sve revolucije masovno ubijaju kršćane?

U priopćenju Meksičke biskupske konferencije podsjeća se i da je meksička država “u službi svakog građanina i da podupire njegove slobode i socijalnu pravdu, u pluralnosti i poštivanju svih oblika kulturnog izražavanja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.