Milosrđe: Nova tematska akcija u knjižarama Kršćanske sadašnjosti!

Foto: Kršćanska sadašnjost

„Svaki čovjek, kao zalog svojega odnosa s Bogom, može prije svega staviti samo svoju ljudskost i svoju krhkost. A Bog, sa svoje strane, stavlja svoju pouzdanost, svoje milosrđe“, piše papa Franjo u knjizi Sveti Ivan Pavao Veliki. Doista, velika čudesa može učiniti božansko milosrđe u duši koja je otvorena prihvaćanju milosti.

Gdje god je milosrdno srce, tu je jasan znak Božjeg djelovanja“

Sveti Ivan Pavao II. u mnogome je povezan s božanskim milosrđem. Preminuo je upravo u predvečerje svetkovine Božjeg milosrđa, koju je žarko želio uvesti, zbog duboke povezanosti s duhovnošću svete Faustine Kowalske, duhovnosti koju je imao od vremena dok je bio svećenik u Krakovu. Poveznica Božjega milosrđa i Ivana Pavla II. živi se i danas u Hrvatskoj. Naime, Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa održava se upravo na dan kada se Crkva spominje izbora Karola Wojtyłe, sv. Ivana Pavla II., na Petrovu Stolicu (16. listopada 1978.). Susretom se na poseban način obilježavaju i 10. obljetnica proglašenja blaženim Ivana Pavla II. (1. svibnja 2011.). te iznimno važna 90. obljetnica Velikog ukazanja Milosrdnog Isusa sv. Faustini Kowalskoj, „tajnici Božjega milosrđa“ (22. veljače 1931.). Tada je tražio da se naslika i štuje Njegova slika s potpisom „Isuse, uzdam se u Tebe“ i da se ustanovi svetkovina Božjega milosrđa (usp. Dn 47-48), te tako postavi temelj za novo, još snažnije širenje štovanja ove najveće Božje osobitosti – Njegova neizmjernog milosrđa!

Ove se godine, 16. listopada, održao 8. nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa u Mariji Bistrici, a Kršćanska sadašnjost taj je događaj popratila prigodnim popustom od 30 % u svojim knjižarama i web knjižari, i to od 16. 10. do 31. 10. 2021.

Među desetak izdvojenih naslova nalazi se niz zanimljivih, poput knjige Sveti Ivan Pavao Veliki, koju potpisuju papa Franjo i don Luigi Maria Epicoco. Na pitanje: „Čini se da su milosrđe i radost ključne riječi pontifikata Ivana Pavla II.?“ papa Franjo u knjizi odgovara: „Ja sam učio od njega.“

Što je papa Jorge Bergoglio učinio i gdje se nalazio kad je čuo za izbor pape Ivana Pavla II., zašto je on velik i koje je njegovo naslijeđe, kao i mnoge druge zanimljive stvari, čitatelj će doznati u ovoj znakovitoj i važnoj knjizi.

Neizostavno je spomenuti i knjigu Milosrđe. Bila je to prva knjiga o kojoj je odmah nakon svoga izbora govorio papa Franjo da mu je, kao niti jedna knjiga do nje, pomogla razumjeti i shvatiti Božje milosrđe. Autor, kardinal Kasper, piše pak da je ona nastala od nacrta jednog predavanja koje mu nikako nije uspijevalo pa se temi ponovno i ponovno vraćao dok je nije konačno temeljitije obradio, premda će reći kako su i ovako iznesene spoznaje „tek načele“ to veliko i prevažno, a ipak dijelom i zanemareno, područje kršćanske teologije i vjere.

Praktičnu knjigu o milosrđu, koja djeluje poput duhovnih vježbi, čitatelji će također pronaći među sniženim naslovima ove akcije. Riječ je o knjizi Bog milosrđa i radosti vlč. Antona Tamaruta, a tu su i Kateheze i nagovori o milosrđu iz pera pape Franje.

Popis svih sniženih naslova pogledajte ovdje, a važno je dodati da je kao Knjiga mjeseca u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti izdvojena knjiga koja je također važna za cjelokupno poimanje milosrđa – Sestra Faustina. Biografija svetice, autorice Ewe K. Czaczkowske, koju je na hrvatski jezik prevela Jelena Vuković, tajnica Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa, ujedno i prevoditeljica Dnevnika sv. Marije Faustine Kowalske.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.