Misal kneza Novaka iz zlatnog doba hrvatskog glagoljaštva ponovo dostupan u Hrvatskoj

misal kneza novaka
Foto: Snimka zaslona

Dnevnik HTV-a objavio je priču o knjizi čiji se original već dva stoljeća nalazi u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici. Za „Misal kneza Novaka” stručnjaci kažu da je tako izvrsno napisan da je utjecao i na pismenost u Hrvata. No, sada se u našu zemlju vraća njegova savršena kopija i to u 150 primjeraka, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mozaik knjiga u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Roč i Staroslavenskoga instituta dobila je ekskluzivna prava za izradu faksimila – najvjernije kopije “Misala kneza Novaka”. Najkvalitetniji papir i teleća koža samo su neki od razloga što jedan primjerak postiže cijenu od 20.000 kuna koju je zasad platilo 110 institucija i kolekcionara.

– Riječ je o čak 500-tinjak likovnih elemenata. Gotovio svi su ispunjeni zlatom, tako da možemo reći da je riječ o zlatnoj knjizi zlatnog doba hrvatskog glagoljaštva, objasnila je ravnateljica Staroslavenskog instituta Vida Vukoja.

Misal skriva intrigantnu priču o knezu Novaku Disislaviću koji je posve netipično, u doba ratova i dvorskog života, umjesto da zamoli pisare, 1368. godine sam rukom ispisao Misal nakon godina planiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Knez Novak je bio očito toliko uredan i pedantan, ali prije svega izrazito talentiran čovjek koji je znao cijeli tekst misala rasporediti u dva stupca po stranici u čemu je svaki stupac po 29 redaka i sva su slova podjednake veličine, rekao je Vid Jakša Opačić, urednik Misala, Mozaik knjiga.

Ne iznenađuje što je gotovo savršeni rukopis ovog velikaša poslužio kao svojevrsni font za prvu hrvatsku tiskanu knjigu, Misal po zakonu rimskog dvora.

– Ona daje, već po samo ovih nekoliko elemenata, dovoljno pokazatelja zbog čega trebamo biti ponosni da smo takvu knjigu imali u to doba, smatra ravnateljica Staroslavenskog instituta Vida Vukoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji bi željeli vidjeti uživo ovaj misal, moći će to učiniti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i još nekima koje čuvaju svoj primjerak. Ali tu sigurno ne završava priča o knjizi koja je nakon 201 godine vraćena u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.