Mjuzikl “Pacijenti” praizveden u Lisinskom

Foto: Mjuzikl Pacijenti, Fb

Mjuzikl “Pacijenti” redatelja i koreografa Igora Barberića, praizveden u utorak navečer u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, ambiciozan je glazbeni projekt koji mješavinom glazbenih stilova, mladom glumačkom ekipom i vizualnom estetikom želi hrvatskoj publici ponuditi autentičnu glazbenu poslasticu na tragu klasika toga žanra.

Postavljen prema libretu Mire Gavrana i na glazbu Tončija Huljića, mjuzikl nastoji objediniti sve ključne elemente za hit-predstavu koja glazbom, pjesmom i plesom prenosi priču o jednoj psihijatrijskoj klinici, njezinu upravitelju Lovri koji vjeruje u iscjeliteljsku moć glazbe, i ljudima koji su se na ovaj ili onaj način, zbog osobnih interesa ili slučajno, našli uvučeni u klopku koju Lovri postavlja beskrupulozni glazbeni menadžer Robert.

Fabularno, priča prati Robertov pokvareni plan da, nakon što prevarom nagovori upravitelja Lovru da u ustanovu privuče nekadašnju estradnu zvijezdu Valentinu kako bi organizirala i vodila pjevački kvartet “Izliječeni”, iskoristi i Lovru i Valentinu i pacijente za vlastiti financijski probitak.

Valentina živi na udaljenom otoku gdje dane provodi čuvajući (vrlo šarmantno osmišljene i koreografirane) koze, u društvu simpatične i jednostavne Mande. Nadalje, tu je i Ena, Robertova bivša asistentica koja dopusti da je se lažnim obećanjima također uvuče u komplot. Još jedan solistički lik je onaj Irme, lažne bolničarke koja je zapravo pacijentica.

Lovru utjelovljuje Hrvoje Foretić, Valentinu Hana Hegedušić, a Robeta Damir Kedžo. Ena je Sanja Crljen, Manda Elena Brumini a Irma Jassna Jozić.

Kvartet koji bi trebao Robertu riješiti sve teškoće s novcem čine Neda (Vesna Ravenšćak Lozić), Igor (Fabijan Pavao Medvešek), Iva (Zrinka Kušević) i Toni (Ivan Čuić).

Nakon niza peripetija, koje uključuju i zaljubljivanje Lovre i Valentine, Robertov plan biva razotkriven a priča sretno raspletena uz pjesmu i veselje.

Sve je to ispričano kroz ukupno petnaest glazbenih brojeva, podijeljenih na dva čina. Glazbu, koja uključuje elemente jazza, filmske glazbe, be-bopa, swinga, merenguea, pa i tehna i folka, kao i nekoliko dopadljivih pop pjesmuljaka lako pamtljivih stihova, uživo svira kvartet koji čine Filip Gjud (klavijature), Igor Martinek (bubnjevi), Nino Krznar (bas gitara) i Tomislav Presečki (gutara).

Barberić, koji je režirao veliku uspješnicu zagrebačkog kazališta Komedije “Mamma Mia!”, odradio je na “Pacijentima” dobar redateljski posao, scenski efektno i koreografski zanimljivo, dinamično i u duhu žanra, dok se izvođački, pjevačkim i glumačkom sposobnostima, posebno istaknula Hana Hegedušić u ulozi Valentine.

Ansambl Pacijenata još čine Aleta Arbanas, Manuela Svorcan, Dino Antonić, Doris Teur, Davor Lovrinić, Bruna Oberan, Vedran Roljić, Gordana Marković, Stjepan Lach, Nikša Ovčina i Matej Mudrovčić.

Tekstove je napisala Vjekoslava Huljić, za dramaturgiju je odgovoran Igor Weidlich, kostimografkinja je Slavica Motušić, scenu je osmislila Marta Crnobrnja, dok su svijetlo oblikovali Miljenko Bengez i Marino Frankola.

Praizvedba “autentičnog” hrvatskog mjuzikla napunila je u utorak veliku dvoranu Lisinski, a publika je izvođače i autorski tim ispratila ovacijama i aplauzom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h