Mjuzikl “Pacijenti” praizveden u Lisinskom

Foto: Mjuzikl Pacijenti, Fb

Mjuzikl “Pacijenti” redatelja i koreografa Igora Barberića, praizveden u utorak navečer u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, ambiciozan je glazbeni projekt koji mješavinom glazbenih stilova, mladom glumačkom ekipom i vizualnom estetikom želi hrvatskoj publici ponuditi autentičnu glazbenu poslasticu na tragu klasika toga žanra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljen prema libretu Mire Gavrana i na glazbu Tončija Huljića, mjuzikl nastoji objediniti sve ključne elemente za hit-predstavu koja glazbom, pjesmom i plesom prenosi priču o jednoj psihijatrijskoj klinici, njezinu upravitelju Lovri koji vjeruje u iscjeliteljsku moć glazbe, i ljudima koji su se na ovaj ili onaj način, zbog osobnih interesa ili slučajno, našli uvučeni u klopku koju Lovri postavlja beskrupulozni glazbeni menadžer Robert.

Fabularno, priča prati Robertov pokvareni plan da, nakon što prevarom nagovori upravitelja Lovru da u ustanovu privuče nekadašnju estradnu zvijezdu Valentinu kako bi organizirala i vodila pjevački kvartet “Izliječeni”, iskoristi i Lovru i Valentinu i pacijente za vlastiti financijski probitak.

Valentina živi na udaljenom otoku gdje dane provodi čuvajući (vrlo šarmantno osmišljene i koreografirane) koze, u društvu simpatične i jednostavne Mande. Nadalje, tu je i Ena, Robertova bivša asistentica koja dopusti da je se lažnim obećanjima također uvuče u komplot. Još jedan solistički lik je onaj Irme, lažne bolničarke koja je zapravo pacijentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovru utjelovljuje Hrvoje Foretić, Valentinu Hana Hegedušić, a Robeta Damir Kedžo. Ena je Sanja Crljen, Manda Elena Brumini a Irma Jassna Jozić.

Kvartet koji bi trebao Robertu riješiti sve teškoće s novcem čine Neda (Vesna Ravenšćak Lozić), Igor (Fabijan Pavao Medvešek), Iva (Zrinka Kušević) i Toni (Ivan Čuić).

Nakon niza peripetija, koje uključuju i zaljubljivanje Lovre i Valentine, Robertov plan biva razotkriven a priča sretno raspletena uz pjesmu i veselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to ispričano kroz ukupno petnaest glazbenih brojeva, podijeljenih na dva čina. Glazbu, koja uključuje elemente jazza, filmske glazbe, be-bopa, swinga, merenguea, pa i tehna i folka, kao i nekoliko dopadljivih pop pjesmuljaka lako pamtljivih stihova, uživo svira kvartet koji čine Filip Gjud (klavijature), Igor Martinek (bubnjevi), Nino Krznar (bas gitara) i Tomislav Presečki (gutara).

Barberić, koji je režirao veliku uspješnicu zagrebačkog kazališta Komedije “Mamma Mia!”, odradio je na “Pacijentima” dobar redateljski posao, scenski efektno i koreografski zanimljivo, dinamično i u duhu žanra, dok se izvođački, pjevačkim i glumačkom sposobnostima, posebno istaknula Hana Hegedušić u ulozi Valentine.

Ansambl Pacijenata još čine Aleta Arbanas, Manuela Svorcan, Dino Antonić, Doris Teur, Davor Lovrinić, Bruna Oberan, Vedran Roljić, Gordana Marković, Stjepan Lach, Nikša Ovčina i Matej Mudrovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekstove je napisala Vjekoslava Huljić, za dramaturgiju je odgovoran Igor Weidlich, kostimografkinja je Slavica Motušić, scenu je osmislila Marta Crnobrnja, dok su svijetlo oblikovali Miljenko Bengez i Marino Frankola.

Praizvedba “autentičnog” hrvatskog mjuzikla napunila je u utorak veliku dvoranu Lisinski, a publika je izvođače i autorski tim ispratila ovacijama i aplauzom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.