Molitvena osmina za jedinstvo svih kršćana – što je u fokusu ovih dana?

Foto: Thinkstock

Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi: da i oni u nama budu jedno; da vjeruje svijet da si me ti poslao. (Isus Krist, Evanđelje po Ivanu)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 18. do 25. siječnja održava se Molitvena osmina za je­dinstvo svih kršćana. Molitvenu osminu započeo je 1907. godine član i službenik Episkopalne crkve u Americi Pavao Wattson, koji je 1909. godine stupio u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom. Osminu je teološki obradio i reformirao P. Couturier; odobrio ju je papa Pio X., a naglašeno je preporučuju pape Ivan XXIII. i Pavao VI., Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i današnji papa Franjo.

Prvotna svrha Molitvene osmine bila je, obraćenje kršćana nekatolika i njihov povratak u Katoličku crkvu, a danas, na­kon II. vatikanskog sabora, više se naglašava molitva za istinsko obra­ćenje svih kršćana, bez istinskog obraćenja nema ni pravog jedinstva. „Obraćenje srca i svetost života, zajedno s privatnim i javnim prošnjama za kršćansko jedinstvo, valja smatrati dušom svega ekumenskog gibanja i s pravom se mogu nazvati duhovnim ekumenizmom” (UR 8).

Svi smo pozvani, posebno tih dana, u zajedništvu svih kršćanskih vjernika moliti kako bi se ostvarila Isusova molitva Ocu „Da budu jedno” (Ivan 17,11). Za katolike molitva i rad na jedinstvu kršćana je obveza  od Drugog vatikanskog sabora pa sve dosad, kako to sve pape od tada naglašavaju i stavljaju na srce posebno katolicima, od čega, dakle, nije dispenziran ni biskup, ni svećenik, ni redovnik, ni redovnica, ni laik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se moli po pojedinim danima?

  1. siječnja: Jedinstvo svih kršćana
  2. siječnja: Patnja zbog razdijeljenosti
  3. siječnja: Posvećenje katolika
  4. siječnja: Posvećenje pravoslavnih
  5. siječnja: Posvećenje anglikanaca
  6. siječnja: Posvećenje protestanata
  7. siječnja: Posvećenje Crkve u misijama
  8. siječnja: Jedinstvo svih ljudi u Kristovoj ljubavi i istini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.