Mons. Ladislav Német imenovan beogradskim nadbiskupom i metropolitom

Foto: IKA

Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji priopćila je na spomendan svetih Srijemskih mučenika, u podne 5. studenog 2022. godine, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu da je Sveti Otac Franjo imenovao beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa mons. dr. sc. Ladislava Nemeta, SVD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci pape Franje, od dana imenovanja mons. Ladislava Nemeta beogradskim nadbiskupom, 5. studenog 2022. godine, upravljanje Zrenjaninskom biskupijom i dalje je povjereno mons. Nemetu kao apostolskom administrator te biskupije, a mons. Stanislav Hočevar, dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit upravljat će Beogradskom nadbiskupijom kao apostolski administrator sve do dana ustoličenja novoimenovanog nadbiskupa Nemeta. Nadnevak ustoličenja bit će objavljen naknadno, a prema Zakoniku kanonskog prava novi nadbiskup službu mora preuzeti u roku od dva mjeseca.

Mons. dr. sc. Ladislav Nemet (László Német) rođen je u Odžacima, Republika Srbija, 7. rujna 1956. godine. U Družbu Božje riječi (verbiti) stupio je 7. rujna 1977. godine, a visokoškolsko obrazovanje stekao je u Pieniężnou, u Poljskoj. U istom gradu 8. rujna 1982. godine položio je doživotne redovničke zavjete. Magistrirao je na Lublinskom katoličkom sveučilištu 7. travnja 1983., a za svećenika je zaređen u Odžacima 1. svibnja 1983. godine. Između 1985. i 1987. godine nastavlja školovanje u Rimu, a između 1987. i 1990. godine sveučilišni je duhovnik na Filipinima.

Godine 1994. stječe doktorat iz dogmatike na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Od 1994. i 2000. godine  predaje dogmatiku u Austriji na Filozofsko-teološkoj višoj školi Verbita, a između 2000. i 2004. godine vrši službu na stalnom međunarodnom predstavništvu Svete Stolice u Beču, piše IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između 2004. i 2007. provincijal je verbita u Republici Mađarskoj, a generalnim tajnikom Mađarske katoličke biskupske konferencije imenovan je 15. lipnja 2006. godine i tu službu obavlja sve do 2008. godine.

Papa Benedikt XVI. 23. travnja 2008. godine imenovao ga je  biskupom Zrenjaninske biskupije. Za biskupa je zaređen 5. srpnja iste godine u zrenjaninskoj katedrali.

Za predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda na mandat od pet godina izabran je 2016. godine, a reizabran je ponovno na mandat od pet godina 2021. godine. Prethodno je od travnja 2011. do 16. ožujka 2016. bio generalni tajnik iste Konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 25. rujna 2021. godine vrši službu potpredsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Govori mađarski, srpski, engleski, njemački, poljski, talijanski i hrvatski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.