Možemo imenovao USKOK-ova optuženika na čelo Zagrebačke filharmonije

Možemo!
Zagreb, 13.6.2021 - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je novo ljetno izdanje Projekta Ilica: Q’ART, koji se ove godine održava pod parolom Tko Iličari zlo ne misli!. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Nova gradska vlasti u Zagrebu od početka mandata sve kadrovske odluke u kulturi donosi po hitnom postupku, u zadnjim minutama zakonski propisanih rokova, pa je tako bilo i ovog tjedna s imenovanjem članova Kazališnih i Upravnih vijeća gradskih ustanova, prenosi Teatar.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tijelima koja nadzorom ili izravnim ovlastima zapravo kontroliraju većinu gradskog proračuna u kulturi.

Kadrovska križaljka za ta mjesta morala se, silom zakona, popuniti na ovotjednoj sjednici gradske skupštine, no imena gradskih odabranika javnost je saznala tek dan prije imenovanja i nemalo se iznenadila. Našlo se, naime, među njima za svakog ponešto… i za ljute političke suparnike poput Ane Lederer, pa čak i za USKOKovog optuženika.

Dapače, Tedi Lušetić imenovan je u upravno vijeće Zagrebačke filharmonije, dok ga istovremeno USKOK u aferi Bundekfest tereti da je kao zamjenik pročelnika za kulturu iz gradske blagajne izvukao više od 880 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već bio smijenjen zbog nesavjesnog poslovanja

Lušetić, nekadašnji drugi klarinetist zagrebačke Komedije, svoju je upravljačko-političku karijeru započeo strelovito doguravši do mjesta ravnatelja Pula Film Festivala s kojeg je smijenjen zbog nesavjesnog poslovanja, nakon što je zaboravio prijaviti povrat PDV-a i time nacionalni filmski festival oštetio za skoro 2 milijuna kuna.

Umjesto u Remetincu, potom se smjestio u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport u kojem je godinama figurirao kao prvi Bandićev operativac u kulturi, ali je tome usprkos uspio pasti na državnom ispitu i to zbog nepoznavanja baš zakonodavstva u kulturi.

Lušetić se u gradskom uredu toliko udomaćio da je s Ratimirom Jurekovićem, Josipom Nalisom, Josipom Katićem i Zdenkom Antunovićem optužen u aferi Bundekfest, a za koju suđenje još uvijek traje na Županijskom sudu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kruna njegove karijere ipak je trebao biti trijumfalni povratak u Komediju, ali na ravnateljsko mjesto, i to u jeku predizborne kampanje 2020. godine.

Od no pasaran do izvol’te

Iako bi njegovo imenovanje u najveći, najskuplji i najzaduženiji zagrebački teatar, sa depandansom na glavnom gradskom trgu bilo potpuno protuzakonito, Bandić i HDZ od istoga su odustali tek nakon mjesec dana žestokog javnog i pritiska oporbe.

Uostalom, poslušajte što mi je o tome gostujući u emisiji Točno u podne na Radiju 808, u svibnju 2020. rekao sam Tomislav Tomašević:

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kad je bitka konačno bila gotova, a HDZ i Bandić odustali od imenovanja Lušetića, tadašnja gradska oporba slavila je ovako:

Taj i takav Lušetić, oko kojega su mjesec dana lomili koplja dok su bili oporba, postao je sasvim prihvatljiv kad su postali vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> USKOK optužio Bandićeve suradnike zbog Bundekfesta 2013 i šatora na trgu

Pa će ubuduće kao jedan od članova Upravnog vijeća rukovoditi Zagrebačkom filharmonijom čiji je godišnji proračun u 2020. godini iznosio 44.245.140,00 kn, a gubitak 2.282.589,00 kn.

Usporedbe radi, Komedija je u istoj godini imala proračun od 39.424.036,00 kn, te ukupni manjak od 3.871.688,00 kn.

I još jedna sitnica.

Bivši ravnatelj Filharmonije bio je prvi kojeg je nova zagrebačka gradska vlast imenovala na neku poziciju u kulturi. Još u srpnju su ga smjestili u – Komediju.

E pa stvarno svašta, Možemo!, piše Teatar.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.