Mreža hrvatskih žena: Napredak žena je i napredak ekonomije

“Napredak žena, napredak ekonomije – ostvari potencijal” naziv je i poruka s međunarodne konferencije kojom je Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu obilježila u utorak Međunarodni dan žena i tim povodom objavila imena 20 dobitnica nagrade “Utjecajne hrvatske žene”, među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje među nominiranima su žene iz Hrvatske i one hrvatskog podrijetla iz Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ujedinjenog Kraljevstva, istaknula je osnivačica Mreže hrvatskih žena i predstavnica Kanade Caroline Spivak.

Okupiti uspješne žene iz Hrvatske i svijeta

Mreža hrvatskih žena je platforma koja pomaže napredovanju i osnaživanju žena, a ideja za osnivanje došla je iz potrebe da okupimo žene u Hrvatskoj i one koje žive u svijetu, navela je Spivak poručivši da su one svojim poslovnim angažmanom i uspjesima veliki potencijal državama u kojima žive, a time i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ulozi žena u napretku ekonomije na konferenciji je govorila veleposlanica Australije u Hrvatskoj Susan Cox ističući da su danas žene u australskom biznisu zastupljene 34 posto. No, ne tako davno, 80-ih godina žene nisu same mogle podizati zajam u banci, navela je dodajući da se stanje svakodnevno mijenja u korist žena, što pokazuje i podatak da danas u australskoj diplomaciji ima 40 posto žena.

Vesele me događanja koja promiču ulogu žena, rekao je ravnatelj dužebrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, kao izaslanik kardinala Josipa Bozanića. Crkva cijeni ulogu žena u mnogostrukom smislu, rekao je Markić i citirao papu Franju koji je za prošlogodišnji Međunarodni dan žena poručio – svijet u kojem su žene marginalizirane, sterilan je svijet.

Hrvatska je patrijahalno društvo, a na djelu je regresija, što se očituje i kroz smanjeni broj zastupnica u Hrvatskom saboru unatoč zakonskoj obvezi, ocijenila je bivša čelnica ORaH-a, a sada predavačica na veleučilištu VERN Mirela Holy. Poručila je kako je iritiraju poruke uz Međunarodni dan žena, ruže i tapšanje po ramenima, jer, kako je rekla, htjela bi da žene za sebe imaju sve, a ne samo jedan dan u godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz perspektive spisateljice i poslovne žene u izdavaštvu, Milana Vuković Runjić ispričala je kako je odrastajući uz oca, koji ju je pomalo odgajao kao sina, u svojim zrelim godinama shvatila da svaka žena ima i mušku dušu, a svaki muškarac dio ženske duše.

No, odrastajući u takvom naopakom poimanju spolova ipak mi moj ženski spol nikada nije predstavljao problem za osvarivanje cilja. Tu žensku, nježniju stranu znala sam i znam još uvijek koristiti, kazala je Vuković Runjić.

“Proklete” hrvatske heroine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorila je o svojoj knjizi “Proklete Hrvatice” u kojoj je kroz dvadeset eseja donijela priču o hrvatskim heroinama, glumicama, spisateljicama, slikaricama, kompozitoricama, od Cvijete Zuzorić do Ene Begović.

U knjizi je i priča o Jeleni Zrinskoj, velikoj ženi, ratnici i političarki, kćeri bana Petra Zrinskog i banice Katarine Zrinski rođ. Frankopan, koja trudna i s dvoje male djece brani svoj grad od Turaka, piše europskim vladarima i traži pomoć, a francuski kralj Luj XIV. joj šalje svoj portret.

Pisala sam o tim ženama jer mislim da ih se ne smije prepustiti zaboravu, rekla je Vuković Runjić dodavši da u Hrvatskoj zastupljenost žena na pozicijama i nije tako loša. Imamo predsjednicu države, imali smo premijerku, žene se bave politikom, no potrebno nam je da se se svi skupa izmirimo i ne budemo ispolitizirani i u konfliktu, kao što je to bio moj omiljeni i veliki pisac Antun Gustav Matoš.

Matoš je polemizirao o veoma različitim temama, književnosti, politici, novinarstvu, religiji, moralu, odnosu spolova, glazbi, likovnosti, pa se tako namjerio i na Zofku Kveder, spisateljicu i osnivačicu lista “Hrvatski svijet”, za koju je znao reći “ona muškarača koja nosi hlače”, ispričala je Vuković Runjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.