Msgr. Antonini: O kanonizaciji Stepinca tek poslije dogovora srpsko-hrvatskog povjerenstva

msgr. Orlando Antonini

Proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca ne će se nastaviti prije ili tijekom rada zajedničkog srpsko-hrvatskog povjerenstva kojega je osnutak predložio papa Franjo i prije nego to obje strane prihvate, rekao je apostolski nuncij u Srbiji msgr. Orlando Antonini, piše u subotu dnevni list.

Diplomat Svete Stolice rekao je u intervjuu za beogradski list Politika kako je sretan što su Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Katolička crkva u Hrvatskoj prihvatile prijedlog pape Franje da osnuju mješovito povjerenstvo koje će istražiti činjenice i događanje “u tom mračnom periodu povijesti”.

“To je važan korak na putu k pomirenju i istina će vas osloboditi”, rekao je nadbiskup Antonini.

List navodi da su poslije odvojenih sastanka s papom Franjom i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dali različite izjave o kanonizaciji Alojzija Stepinca. To su izjave za koje “vjeruju da bi ih njihovi narodi voljeli čuti” pa je tako Nikolić rekao da Papa ne će žuriti s tom odlukom, a Grabar-Kitarović da je Franjo voljan uskoro kanonizirati Stepinca, piše list.

Na pitanje kakvo je stajalište Svete Stolice u vezi s kanonizacijom i proglašenjem Stepinca svetim, apostolski nuncij u Beogradu odgovorio je da je riječ o dvije stvari.

“Strogo uzevši, dvoje predsjednika govorili su o dvije stvari koje nisu identične: jedan je govorio o samoj kanonizaciji, a drugi o tajmingu procesa. Čini se razumnim zaključiti da proces o kojem govorimo ne će biti nastavljen prije ili tijekom rada zajedničkog srpsko-hrvatskog povjerenstva, čije je osnivanje predložio papa Franjo, i prihvaćanja obje strane”, rekao je Orlando Antonini.

Upitan je li posjet Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve bliska ili daleka budućnost, nuncij Antonini odgovorio je da posjet “nije ni u pripremi” i da za sada postoje samo pozivi vlade Srbije i predsjednika Tomislava Nikolića.

Istodobno je naglasio kako mu “nitko u Beogradu nije rekao” da Vatikanu prenese stajalište, koje je inače ranije istaknuto u srbijanskoj javnosti, da bi papa Franjo trebao prvo posjetiti Jasenovac i odati počast stradalima u tom logoru, pa tek onda Srbiju.

Upitan može li Vatikan pomoći SPC-u u naporima da zaustavi prijem Kosova u UNESCO, a što je Priština zatražila i za to lobira u svijetu, nuncij Antonini je potvrdio kako ga je SPC zamolila da dogovori sastanak pape Franje i srpskog izaslanstva u kojem bi bile i vladike Amfilohije i Irinej.

Vatikan nije priznao neovisnost Kosova.

Iskusni crkveni diplomat koji iza sebe ima 37 godina u diplomatskoj službi Svete Stolice, za nekoliko dana napušta Beograd i dužnost veleposlanika Vatikana u Srbiji. Tijekom njegova šestogodišnjeg mandata prvi put poslije jednog stoljeća potpisan je međudržavni sporazum između Srbije i Svete Stolice u oblasti visokog obrazovanja te je uspostavljena suradnja Vatikanske biblioteke s patrijaršijskom i Narodnom bibliotekom Srbije.

Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj suglasile su se da zajedničko mješovito povjerenstvo, kojega je osnutak predložio papa Franjo, preispita povijesne činjenice i događaje u povodu prijepora dviju crkava i država o kanonizaciji i proglašenju svetim kardinala Alojzija Stepinca. Za sada nema konkretnijih pojedinosti o radu ovog povjerenstva.

Kardinal Bozanić: Kanonizacija pri kraju – nema revizije procesa

Podsjećamo, kardinal Josip Bozanić je, 30. kolovoza u Trsatskom svetištu potanko objasnio proces kanonizacije bl. kardinala Alojzija Stepinca, te poručio vjernicima kako je taj proces pri kraju.

Na prigovore SPC – Papa je već odgovorio

U veljači ove godine (24. veljače 2015.) kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za sjedinjenje kršćana uručio je patrijarhu Irineju Papin odgovor na Patrijarhove prigovore. U odgovoru između ostaloga kaže se da su Patrijarhovi prigovori već bili predmet procesnih istraživanja iz kojih proizlazi da je nadbiskup Stepinac bio pastir posve posvećen spasu duša, kao vjeran sljedbenik Kristov i uzor kršćanskoga života. Ujedno se navodi da se takve ocjene duguju savjesti i stručnosti povjesničara i teologa koji su ispitivali procesne isprave.

Zbog pojašnjavanja argumenata formirana zajednička komisija

Budući da iz pisma patrijarha Irineja Svetom Ocu proizlazi da Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nisu dovoljno jasni argumenti po kojima je blaženi Alojzije svet, papa Franjo predlaže da se formira Radna skupina sastavljena od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će zajedno preispitati ta njima sporna pitanja glede osobe kardinala Stepinca, kao i ratne događaje vezane uz odnose Hrvata i Srba u Drugom svjetskom ratu po kriterijima cjelovite istine.

Poseban ekumenski iskorak, bez presedana

Naime, papa Franjo se time odlučio na jedan poseban, gotovo neočekivan ekumenski korak, bez presedana u povijesti. Sveti Otac želi da Srpska Pravoslavna Crkva upozna naše argumente zašto je kardinal Stepinac svet te da se i sama njegova kanonizacija dogodi u boljem ozračju odnosa tih dviju Crkava.

Nema revizije procesa

Znamo da svaka Crkva ima vlastiti i autonomni sustav kanonizacije. Stoga je važno naglasiti da Srpska Pravoslavna Crkva ne ulazi u sam proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Ono što je učinjeno ne će se više preispitivati, nema nikakve revizije procesa. Možemo reći da je sam proces za proglašenje svetim blaženog Alojzija došao gotovo do svog kraja.

Papa Franjo osobno je uvjeren u svetost kardinala Stepinca

Papa Franjo ne želi odustati od kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca jer je i osobno uvjeren u njegovu svetost, istaknuo je kardinal Bozanić. Stoga u odanosti prema Svetom Ocu prihvaćamo njegovu odluku koja otvara možda malo duži vremenski tijek do kanonizacije i traži više ljudskoga strpljenja i povjerenja u vodstvo Providnosti.

Stepinca desni nisu razumijeli, lijevi su ga osudili

Blaženi Alojzije Stepinac u teškim je vremenima nosio križ hrvatske nacije. Nije nailazio na razumijevanje kod desnih, a osudili su ga lijevi. Posjedovao je rijetku jasnoću i smisao za praktičnu primjenu načela kako pomoći onima koji su bili u životnoj opasnosti tijekom ratnih previranja.

Osuditi nacionalizam, voljeti narod

Bio je odlučan u stavu da bi crkveni Koncil trebao osuditi nacionalizam kao kugu ljudskoga roda, ali kad je riječ o ljudskim i narodnim pravima nije se dao ni od koga natkriliti u ljubavi prema svome narodu. U toj, Božjom milošću prosvijetljenoj ravnoteži, blaženi Alojzije Stepinac ostaje primjer i uzor, poručio je kardinal Bozanić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: Franjevci Subotica