Mumije egipatskih faraona svečano prevezene ulicama Kaira: Premiještaju se u novo počivalište

epa09114321 A general view of the Pharaoh's Golden Parade, in Cairo, Egypt, 03 April 2021. A convoy will transport 18 ancient Egyptian kings and four queens from the Egyptian Museum in Tahrir Square across the capital city to their new resting place at the National Museum of Egyptian Civilization in Fustat, in what is called The Pharaohs' Golden Parade. EPA/KHALED ELFIQI

Drevne mumije egipatskih faraona izašle su iz svojih dosadašnjih počivališta te su svečano prevezene ulicama Kaira prema novom domu. Ono što zvuči kao radnja filma Ono što zvuči kao radnja filma dio je raskošne proslave egipatske povijesti i projekta preseljenja nekih od njegovih najvećih blaga u nove objekte visoke tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mumije Ramzesa Velikog i 21 drugog faraona bile su dio “Zlatne parade faraona” dugo očekivanog događaja koji je organiziralo egipatsko Ministarstvo turizma i starina. Ruta povorke kretala se između Egipatskog muzeja do nove lokacije, Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u prvoj egipatskoj islamskoj prijestolnici, al-Fustatu.

“Ova veličanstvena scena novi je dokaz veličine [egipatskog] naroda, čuvara ove jedinstvene civilizacije koja seže u dubinu povijesti”, poručio je egipatski predsjednik Abdel-Fattah El-Sisi na Twitteru, piše CNN.

“Pozivam sve Egipćane i cijeli svijet da prate ovaj događaj bez premca – evocirajući duh velikih predaka koji su sačuvali domovinu i stvorili civilizaciju kojom se ponosi cijelo čovječanstvo – da nastave svojim putem koji smo započeli: putem izgradnje i čovječanstva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s 22 kraljevske egipatske mumije, u povorci je prevezeno i 17 kraljevskih sarkofaga, koji su se kretali uz Nil, a pratili su ih kočija i konji, navodi Ahram Online.

Sarkofazi su kameni lijesovi često ukrašeni skulpturama i natpisima.
Među mumijama su i kraljevi Ramzes II, Seti I, Seqenenre i Tutmozis III, uz četiri kraljice: Ahmose-Nefertari, Tiye, Meritamun i Hatšepsut.

Mimohod je pozdravljen pozdravom od 21 topa, a pridružio mu se i vojni orkestar. Mumije su prevožene na specijalno ukrašenim vozilima s imenima ispisanim u staroegipatskim hijeroglifima, kao i na arapskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mumije su otkrivene počevši od 1881.

Prije selidbe mumije su stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uvjete slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U novom muzeju mumije će biti izložene u novim modernijim vitrinama, u uvjetima u kojima će se moći bolje očuvati, a u dvorana u kojoj će se nalaziti vizualno će podsjećati na Luksor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni muzej egipatske civilizacije završen je 2010., a „ja sam ga planirao otvoriti 2012.”, rekao je egiptolog Zahi Hawass. To je otpalo zbog revolucije 2011. i nestabilnosti koja je slijedila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.