Muzej Anne Frank obnovljen za ‘novi naraštaj’: ‘Zanimanje za rat i priču o Anni Frank zapravo raste’

Foto: fah

Muzej Anne Frank, židovske djevojčice koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata s obitelji deportirana u koncentracijski logor, obnovljen je i prilagođen za “novi naraštaj” koji u velikom broju posjećuje kuću u kojoj se skrivala od nacista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvogodišnjih radova na obnovi, amsterdamski muzej je otkrio svoj novi izgled koji bi trebao odgovoriti na pitanja mlade publike, čije znanje o ratu 1939. – 45. slabi s protokom vremena.

Nizozemski kralj Willem-Alexander je bio počasni gost kada je predstavljen novi izgled muzeja sagrađenog oko kuće uz kanal u kojoj je obitelj Frank živjela od 1942. do 1944.

“Svake godine 1,2 milijuna ljudi posjećuje Kuću Anne Frank a polovina njih je mlađa od 30 godina. Dakle, imamo jako mladu publiku”, rekao je za AFP glavni ravnatelj muzeja Ronald Leopold.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zanimanje za rat i priču o Anni Frank zapravo raste a ne smanjuju se, premda je znanje o toj temi sve slabije. Priči o Anni moramo dati širi kontekst”, dodao je.

U toj kući je Anne živjela s ocem Ottom, majkom Edith, sestrom Margot i s još četiri osobe.

Anne Frank, koju je Gestapo na kraju uhitio, umrla je od tifusa početkom 1945. u petnaestoj godini, nepunu godinu dana nakon uhićenja i pred sami kraj rata, u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen, nekoliko dana nakon sestre kojoj je bilo 19 godina. Njihov otac Otto jedini je živ izašao iz skrovišta u kojemu se obitelj skrivala, a majka je umrla u Auschwitzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej je tijekom obnove bio otvoren za javnost, što je bio “golem izazov”, rekla je njegova upravna ravnateljica Garance Reus-Deelder.

“Doista želimo potaknuti novi naraštaj da posjeti Kuću Anne Frank”, istaknula je Reus-Deelder u predvorju muzeja koji ima novi ulaz “kako posjetitelji više ne bi čekali u redu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.