Muzej u Münchenu vratio posmrtne ostatke australskog starosjedioca potomcima

Foto: Facebook Museum Fünf Kontinente

Etnološki muzej iz Münchena vratio je u utorak posmrtne ostatke australskog domoroca njegovim potomcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je trenutak tuge i radosti”, rekao je Gudju Gudju Fourmile, starješina klanova Gimuy i  Walubara naroda Yidinji na svečanost priređenoj u Muzeju pet kontinenata.

Veleposlanica Australije Lynette Wood i bavarski ministar za umjetnost Bernd Sibler nazočili su svečanosti u muzeju na kojoj su predstavnici Australije i aboridžina preuzeli i potrebnu dokumentaciju.

Narod Yidinji potječe iz tropskih šuma sjeverne Australije, područja koje se danas naziva Far North Queensland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Museum Funf Kontinente, koji se nekada zvao Državni etnološki muzej, utemeljen je 1862. kao prvi etnološki muzej u Njemačkoj.

Mumificirani ostaci takozvanog Drevnog kralja Yidinji čuvaju se u munchenskom muzeju od 1889. godine. Prema podacima kojima raspolaže muzej, istraživači su ukrali tijelo tijekom obreda ukopa 1876. godine. Moguće je da su ga željeli prodati kako bi financirali svoju ekspediciju.

Interdisciplinirana skupina i stručnjaci njemačkog muzeja preporučili su 2013. godine povratak ostataka u domovinu na temelju dobro obrazloženog zahtjeva o kulturnoj i duhovnoj vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time u svezi Sibler je na svečanosti rekao da bi svi muzeji i zbirke trebali dobro istražiti porijeklo artefakata koje posjeduju i procijeniti kakve su mogućnosti njihova povratka u domovinu.

Predstavnici australskih domorodaca koji su nazočili svečanosti, a među njima su bili i predstavnici naroda Yawuru, računaju da će uspjeti u domovinu vratiti ostatke svojih predaka koji se nalaze u drugim njemačkim muzejima.

Dvije slične svečanosti bit će održane u Stuttgartu i Berlinu idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po povratku u Australiju ostatci će biti pokopani prema tradicionalnom obredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.