Muzeji Hrvatskog zagorja nositelj projekta vrijednog gotovo 22 milijuna kuna

Ustanova Muzeji Hrvatskog zagorja nositelj je projekta vrijednog 21,7 milijuna kuna koji predviđa rušenje staroga objekta kina u središtu Klanjca te izgradnju suvremenoga Studija Galerije Antuna Augustinčića na njegovu mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je ugovoren preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sam ugovor potpisan je potkraj rujna.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić u srijedu je na predstavljanju projekta u Klanjcu istaknuo kako je riječ o jednom od 15 prihvaćenih projekata iz tog programa, čija je ukupna vrijednost 376 milijuna kuna.

Projekt u Klanjcu, ali i ostali projekti koji se ovih dana ugovaraju ili su već ugovoreni, predstavljaju veliki korak u korištenju EU fondova, rekao je Grčić. Trenutačno je, dodao je, 5,5 milijardi kuna vrijednih projekata ili ugovoreno ili u zadnjoj fazi ugovaranja s obzirom na to da se provode određeni natječaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić najavljuje da će se do kraja iduće godine ugovoriti otprilike oko 6 milijardi kuna vrijednih projekata.

“Iza toga stojim jer su to projekti koji su već pripremljeni ili su u zadnjoj fazi pripreme. Proces apsorpcije EU fondova počeo je jako intenzivno. Naravno ostaje vrijeme provedbe gdje ćemo se svi morati jako potruditi”, izjavio je Grčić.

Što se tiče samog projekta u Klanjcu, taj će grad dobiti suvremeni studio u kojem će se čuvati djela Antuna Augustinčića, budući da se u postojećoj Galeriji može izložiti i čuvati samo manji dio. Naime, krajem 70-tih Augustinčić je rodnom Klanjcu poklonio tristitinjak skulptura ili fragmenata, od kojih je izložen samo jedan dio, dok se ostali dio čuva u neadekvatnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izgradnju novog Studija uložit će se spomenutih gotovo 22 milijuna kuna, a završetak projekta predviđen je za rujan 2016. Projekt se sufinancira iz fondova EU-a u iznosu od 93,5 posto.

Projekt će, naglasila je ravnateljica ustanove Muzeji Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, unaprijediti kulturnu i turističku ponudu Klanjca i Krapinsko-zagorske županije, ali i pridonijeti gospodarskom razvoju jer se računa na angažman lokalnih građevinskih tvrtki prilikom izgradnje objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.