Na ADU premijera filma ‘Slomljeni pejzaž’ o Gordanu Ledereru

Na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu u utorak je premijerno prikazan dokumentarni film „Slomljeni pejzaž“ autora Milana Bešlića, koji prikazuje gradnju istoimenoga spomen-obilježja poginulome snimatelju Hrvatske televizije Gordanu Ledereru, ubijenom u kolovozu 1991. na početku Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Gordan Lederer poginuo od snajperskoga metka 10. kolovoza 1991. na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom napada velikosrpskih agresora na Pounje.

Ledereru u čast ove godine na dan njegove pogibije na brdu Čukur podignuto je spomen-obilježje “Slomljeni pejzaž”, čiji su autori kipar Petar Barišić te arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić, a cijeli je postupak gradnje spomen-obilježja opisan u dokumentarnome filmu koji traje 28 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodnu je riječ uoči projekcije održao dekan Akademije dramske umjetnosti, Borna Baletić, istaknuvši kako se HRT-ova snimatelja osobno sjeća još iz dana kada su kao kolege studirali na Akademiji.

„Gordan Lederer je naš bivši student te se svake godine 3. svibnja na dan bombardiranja Zagreba, na dan kad je poginulo osam naših kolega, prisjetimo i njega“, rekao je Baletić.

Na premijeri je bio i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, koji je rekao kako je Hrvatska radiotelevizija iznimno ponosna što je svojemu kolegi i prijatelju mogla ostaviti tako lijepo spomen-obilježje koje je prilično njegovoj umjetničkoj profesionalnoj karijeri i žrtvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Odluka da krenemo snimati film bila je donesena znatno ranije nego što se moglo nazrijeti što će se dogoditi sa spomenikom. Željeli smo ostaviti trag o našemu angažmanu i sad se može vidjeti što je učinjeno kako bi spomenik nastao“, rekao je Radman.

Autor filma Milan Bešlić, ujedno i voditelj projekta izgradnje spomenika, naglasio je kako je postavljanje spomenika snimatelju Gordanu Ledereru na brdu Čukur moralan čin HRT-a, ali i cijeloga hrvatskog društva, usmjeren prema onomu tko se penjao na to brdo, bez puške, kako bi ostavio svjedočanstvo o Domovinskome ratu, priopćeno je iz HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.