Na crkvi sv. Stjepana iz 10. st. vidljivi su tragovi iz Rima i antičke Grčke

Crkva sv. Stjepana
Foto: snimka zaslona

Crkva sv. Stjepana i pape i mučenika u Starom Gradu već je 10. stoljeća glavna župna crkva. Osim toga je i prava je riznica prošlosti. Izgrađena je u 10 stoljeću. Svoje barokno izdanje, dobila je nešto kasnije, u 17. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova ranosrednjovjekovna bogomolja bila je i prva katedrala na otoku u kojoj je stolovala Hvarska biskupija i središte prvog hvarskog biskupa. Građevina je to koja nadvisuje samu crkvu i istodobno s njom čini skladnu cjelinu. Zvonik je izgrađen 1753.. Pretpostavlja se da je upravo tu bio ulaz u drevni Faros.

“Interesantno je spomenuti da su temelji zvonika izgrađeni od bedema drevnog Farosa. Radi se o megalitskim blokovima iz 4. stoljeća prije Krista. Oni su poslužili kao postament, temelj čitavom zdanju koje je visoko 35 metara”, objašnjava prof. povijesti Vinko Tarbušković za HRT.

Osim grčkih tragova povijesti vidljivi su i tragovi rimske Farije. S unutarnje strane zvonika nalazi se reljef rimske trgovačke lađe koji datira iz 1. ili 2. stoljeća. Oltar u glavnom svetištu, baroknog je izdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krasi ga oltarna pala koju je izradio poznati venecijanski slikar Antonio Cukaro 1867.. Na njoj je prikazana Gospa na svom prijestolju. Kod Gospe je sv. Stjepan zaštitnik župe i biskupije i sv. Ciprijan. Kamena krstionica u sebi ima utisnutu godinu 1592. i originalni je rad je našeg čuvenog graditelja Bokanića.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.