Na Vinkovačkim jesenima više od 8 tisuća sudionika

Na 49. vinkovačkim jesenima koje sutra u Vinkovcima počinju Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije, nastupit će oko 8,5 tisuća sudionika, a očekuje se da će sve priredbe te manifestacije koja se održava do 21. rujna, vidjeti oko 100 tisuća posjetitelja, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražavajući zadovoljstvo što su uspješno obavljene pripreme za 49. vinkovačke jeseni, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Mladen Karlić posebice je značajnim istaknuo “najveće kolo na svijetu” koje se već treću godinu pleše posljednjeg dana manifestacije nakon završetka svečanog mimohoda sudionika Vinkovačkih jeseni, a koje će se ove godine, osim u Vinkovcima, istodobno plesati i na zagrebačkom glavnom trgu bana Josipa Jelačića.

“Cilj nam je da se za nekoliko godina kolo Vinkovačkih jeseni istodobno kada i u Vinkovcima, pleše u svim gradovima u Hrvatskoj te da na taj način povežemo cijelu Hrvatsku ukazujući na važnost jedinstva”, kazao je Karlić pozvavši članove kulturno-umjetničkih društava te građane u drugim krajevima Hrvatske da u nedjelju, 21. rujna u 11,45 sati zaplešu i oni slavonsko kolo u svojim gradovima i mjestima i simbolično se povežu s Vinkovcima i Vinkovačkim jesenima kao najznačajnijim manifestacijom tradicijske kulture u Hrvatskoj.

Karlić je također istaknuo kako se ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju bez visokog pokroviteljstva predsjednika države, Sabora ili Vlade, što je do sada bio običaj, pravdajući to riječima kako se ove godine u Hrvatskoj održavaju predsjednički izbori, a “Vinkovačke jeseni ne žele da budu pozornica na kojoj će se skupljati predizborni poeni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Zajednice kulturno umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković najavio je da će u Svečanom mimohodu sudionika 49. vinkovačkih jeseni, koji se održava 21. rujna, sudjelovati više od 4 tisuće članova 78 kultrno-umjentičkih društava iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

U sklopu 49. vinkovačkih jeseni koje se održavaju pod sloganom “Široka je slavonska ravnica” održat će se nekoliko desetaka različitih folklornih, kulturnih, zabavnih, gospodarskih i sportskih priredbi od kojih su najvažnije Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije, Dječje Vinkovačke jeseni, Državna smotra izvornog hrvatskog folklora, Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, Šokački divani, Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva te Svečani mimohod sudionika Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.