Nacionalni park Paklenica slavi 66. rođendan

Nacionalni park Paklenica slavi 66. rođendan te će svi njegovi posjetitelji 18. i 19. listopada imati besplatan ulaz, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni park Paklenica proglašen je 19. listopada 1949. Osnovni razlog proglašenja Velike i Male Paklenice nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijega i najvećega šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Park se prostire na 95 kilometara četvornih, na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Vaganskoga vrha (1757 metara) i Svetog brda (1753 metra). Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

Raznolikost živog svijeta uvjetovana je klimatskim obilježjima i bogatom geološkom prošlošću. Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenice su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma i duboki kanjoni s potocima – bujičnjacima Velikom i Malom Paklenicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se dodatno povećao turistički potencijal tog parka, lani je uređena nova pješačka staza uz istočnu stranu potoka Velike Paklenice, koju je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode financiralo s 1.250.000 kuna.

U tom ministarstvu ističu kako je najveće i najvažnije ulaganje u centar za posjetitelje – Podzemni grad Paklenicu, čija se vrijednost procjenjuje na 40 milijuna kuna. Dosad je u radove na tunelima uloženo gotovo 20 milijuna kuna, a u tijeku su radovi vrijedni gotovo 10 milijuna. Preostalih 10 milijuna potrebnih za dovršetak projekta namjerava se povući iz EU fondova, ističe ministarstvo i dodaje da se izvode građevinski radovi koje financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80 posto) i Nacionalni park Paklenica (20 posto). Završetak prve faze radova očekuje se krajem ove godine.

Podzemni tuneli bivše JNA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo podsjeća da je podzemne tunele pedesetih godina prošlog stoljeća u najvećoj tajnosti izgradila bivša JNA za, pretpostavlja se, sigurnosne potrebe Josipa Broza Tita. Ulazi u te tunele zazidani su nakon Staljinove smrti te su otkriveni tek nakon Domovinskog rata i stavljeni su na raspolaganje parku. Osim atraktivnih suvremenih sadržaja za posjetitelje, u tim će se podzemnim tunelima urediti i multifunkcionalne dvorane, a otvorit će se i nekoliko ambulanti Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) pa će se i sigurnost posjetitelja dodatno povećati.

U povodu 66. rođendana Nacionalnog parka Paklenice, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako taj park zbog svojih prirodnih ljepota privlači mnoge, a ljubiteljima aktivnog odmora pruža različite mogućnosti, od šetnje poučnim stazama do penjanja.

“Projekt koji provodimo u podzemnim tunelima jedan je od najvećih u zaštićenim područjima, a park će do nove turističke sezone svojim posjetiteljima ponuditi nove sadržaje, poput multifunkcionalne dvorane i suvenirnice, i time dodatno obogatiti ponudu”, istaknuo je Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.