Nacionalni parkovi i parkovi prirode iz regije osnivaju asocijaciju

Predstavnici 59 nacionalnih parkova i parkova prirode, među kojima i svih 19 iz Hrvatske te parkovi iz još sedam zemalja regije, potpisali su danas u Nacionalnom parku Brijuni Deklaraciju o namjeri osnivanja asocijacije “Parkovi Dinardi – mreža zaštićenih područja Dinarida”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deklaracija je potpisana u sklopu 3. međunardne konferencije “Parkovi Dinarskog luka”, koja se u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF-a (World Wide Fund for Nature) od 7. do 9. listopada održava u Nacionalnom parku Brijuni. WWF provodi projekt “Parkovi Dinarskog luka” kroz koji je u protekle tri godine stvorena mreža 82 zaštićena područja, odnosno nacionalnih parkova i parkova prirode iz osam zemalja regije – Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Leon Kebe, voditelj projekta Parkovi Dinarskog luka iz WWF-a, istaknuo je kako se potpisivanjem Deklaracije dobila velika platforma zaštićenih područja te okupili ljudi koji žele surađivati u regiji. Najavio je da će se osnivačka skupština asocijacije “Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida” održati u drugom tjednu prosinca u Crnoj Gori.

Rekao je i da će asocijacija imati sjedište u Podgorici, ali da će u svakoj od zemalja regije biti netko tko će raditi za asocijaciju, u koju se mogu uključiti i drugi parkovi koji danas nisu potpisali Deklaraciju. Kebe je istaknuo da je Crna Gora odabrana jer će tako asocijacija prilikom prijave projekata moći koristiti i sredstva iz predpristupnih fondova EU, kao i donatorska sredstva. K tome je i crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma kao potporu asocijaciji dalo i ured te dvoje zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni odbor asocijacije činit će po jedan predstavnik iz svake od osam zemalja regije te predstavnik WWF-a, koji će nakon nekoliko godina izaći jer im, kako je rekao Kebe, nije cilj imati svoju asocijaciju nego pomoći parkovima da rade. Dodao je i kako se razmišlja o uvođenju članarine koja bi iznosila 500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.