Nigerijski kardinal o migrantima: ‘Dovode ih nepismene, sve što uče i sve što znaju na ulicama je ono što im je potrebno za prostituciju’

Foto: Mtande / wikimedia commons

Nigerijski kardinal John Onaiyekan izjavio je ovog vikenda kako je masovno iseljavanje iz njegove zemlje siguran znak da je političko vodstvo propalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vlasti bi Nigeriju trebale napraviti domom. Isto bi se trebalo primjenjivati ​​i na druge afričke zemlje”, rekao je kardinal John Onaiyekan, nadbiskup Abuja, prenosi Daily Post. “Nigerijci i drugi Afrikanci trebali bi slobodno putovati iz svoje zemlje dostojanstveno i s poštovanjem, nikako drugačije”, istaknuo je.

“Ovih dana možete čuti neke mlade Nigerijce koji tvrde da su pašnjaci zeleniji negdje drugdje, čak i kad očito nisu”, rekla je Onaiyekan. “Ako živite u zemlji u kojoj vam mladi kažu da je bolje živjeti negdje drugdje, onda je to znak neuspjeha vodstva takve nacije.”

“Da sam predsjednik takve nacije, ne bih oklijevao dati ostavku ukoliko bih nastavio slušati ovakve tvrdnje svojih mladih ljudi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Onaiyekan je ove izjave dao na tiskovnoj konferenciji u Abuji povodom pripreme za dvodnevnu katoličku konferenciju pod nazivom „Akcija protiv nezakonitih migracija Nigerijaca“ koja je prošlog tjedna održana u glavnom gradu Nigerije.

Foto: snimka zaslona

“Da vam kažem otvoreno, stidim se, sramim se”, rekao je za BBC. “Krećem se ulicama Rima, Milana, Napulja i vidim na ulici svoje kćeri za prodaju.”

“Sramim se, zastajem i čak pozdravljam neke od njih – ne možete ih čak ni uključiti u razgovor jer su iz svojih sela dovedene nepismene. Sve što oni uče i sve što znaju na ulicama Italije je ono što im je potrebno za ovaj posao – sramim se.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješćima, oko 80 posto nigerijskih žena koje su stigle na talijanske obale završavaju u prostituciji, obično silom, a trenutno jedna od dviju prostitutki u Italiji je nigerijska. Mnoge mlade nigerijske žene vole putovati u Italiju s obećanjima poštenog rada samo da bi otkrile da se od njih očekuje da se prodaju na ulicama.

>Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje: ‘Masovne migracije novi su oblik ropstva i Crkva ih ne treba podržavati!’

“Sjećam se živo kao malo dijete u školi prije nekoliko desetljeća, volio sam Nigeriju i otvoreno je branio jer sam se za nju dobro brinula vlada, te je imala obećavajuću budućnost. Ali sada je obrnuto”, naglasio je kardinal Onaiyekan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaiyekanove riječi o migracijama podudaraju se s riječima jednog drugog afričkog kardinala, predstojnika Vatikanskog odjela za liturgiju, kardinala Roberta Saraha, koji je prošlog mjeseca rekao da Crkva ne bi trebala poticati migracije.

Pogrešno je koristiti Božju riječ za promicanje migracije, istaknuo je gvinejski kardinal, te je dodao da upotreba Biblije za promicanje migracije predstavlja “lažnu egzegezu”. “Bolje je pomoći ljudima da napreduju u svojoj kulturi nego ih poticati da dođu u Europu”, rekao je.

Kardinal je oštro osudio poticanje migracija u Europu, inzistirajući na tome da većina imigranata završi u Europi “bez posla ili dostojanstva” te preuzima ulogu robova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.