Obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva

Foto: Fah

Kazališta diljem Hrvatske i ove se godine pridružuju obilježavanju Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva, a pod sloganom “Povedite dijete u kazalište” središnja će se proslava održati u Zagrebu 20. i 21. ožujka u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ i Hrvatskog centra UNIMA, a domaćini će im biti Gradsko kazalište Trešnja i Zagrebačko kazalište lutaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi programa, Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježava se svake godine 20. ožujka, a Svjetski dan lutkarstva 21. ožujka. U Hrvatskoj se već deset godina obilježavanje odvija u organizaciji ASSITEJ-a i UNIMA-e.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade. GK Trešnja domaćinom je svečane sjednice Upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej, nakon čega slijedi otvaranje prigodne izložbe te izvedba nove predstave tog kazališta “Zora riđokosa”.

Dan kasnije, u utorak 21. ožujka, u povodu Svjetskog dana lutkarstva, u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL) bit će održana Prezentacija hrvatske kandidature za Assitej Artistic Gathering i prikazana ZKL-ova predstava “Crvenkapica”, uz otvaranje izložbe, nakon čega slijedi svečana sjednica Upravnog odbora Hrvatskog centra Unima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazališnim će izvedbama prethoditi čitanje poruka Svjetskog ASSITEJ-a i Svjetske UNIMA-e, te poruke Hrvatskog centra ASSITEJ i Hrvatskog centra UNIMA. Međunarodnu je poruku u prigodi Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade napisao jedan od vodećih meksičkih pisaca za djecu Francisco Hinojosa, dok je hrvatsku napisala istaknuta glumica Marija Sekelez, dugogodišnja ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptice u Zagrebu.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva poruke koje će se čitati uoči izvedbi napisali su potpredsjednica UNIMA-e Nancy Lohman Staub, jedna od urednica svjetske enciklopedije lutkarstva, te Himzo Nuhanović, producent, dramaturg i redatelj, dobitnik niza priznanja na području kazališta.

Program obilježavanja sufinancira Grad Zagreb a održava se pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanju će se pridružiti brojna kazališta diljem Hrvatske s predstavama za djecu uz koje će se čitati prigodne poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.