Obilježen Dan bolesnika u Popovači

U povodu 24. svjetskog dana bolesnika, u subotu 13. veljače u kapeli Sv. Obitelji u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači slavljena je sveta misa za bolesnike i medicinsko osoblje bolnice. Misu je predvodio sisački biskup msgr. Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih vlč. Sašom Jozićem i domaćim župnikom iz Popovače vlč. Matom Draganovićem, a misi je prisustvovala i ravnateljica bolnice prim. dr. Marina Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku homilije biskup je podsjetio kako se jučer dogodio povijesni susret pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila, te se u nastavku osvrnuo na papinu poruku povodom Svjetskog dana bolesnika čiji je naslov Pouzdati se u milosrdnog Isusa poput Marije: Što god vam rekne, učinite! „Papa je poslao tu poruku razmišljajući upravo nad pročitanim Evanđeljem prvog Isusovog čuda koje je učinio na svadbi u Kani Galilejskoj. Pretvorio je tu Isus na Marijinu molbu vodu u vino. Čuli smo na kraju kako završava sveti Ivan Evanđelista da su to znamenje vidjeli i povjerovali su u njega njegovi učenici. Upravo je to bio znak Božje moći, ljubavi i brige, Papa nam u svojoj poruci govori da je to zapravo i znak Isusovog i Marijinog milosrđa. Upravo se milosrđe naziva još i nježnost, Božja nježnost, što nam često i papa Franjo govori. Što to znači da je Bog milosrdan? To znači da nas On voli i grli i da nam kao izgubljenom sinu koji mu se vraća, sve oprašta. On se ražali nad zlom, on je nježnost sama i milosrđe. To je stvarno velika istina o Bogu i to Papa neumorno propovijeda te je zato i stavio ovdje danas nama za Dan bolesnika razmišljanje o Isusovom prvom čudu. Ta svadba u Kani Galilejskoj je zapravo slika života. U taj život vidimo dolazi Marija, a pozvan je i Isus. Pitanje je pozivamo li i mi u svoj život Isusa? To je važno činiti jer ako su tu Isus i Marija sve će se okrenuti na dobro. Ako i mi imamo neki problem Marija će ga prva vidjeti, kao što je kaže Papa, imala brižno oko i prva je zapazila nevolju i poteškoću koju su mladenci doživjeli kada su ostali bez vina“, ustvrdio je biskup Košić.

U nastavku biskup je istaknuo kako je Marija izrekla još jednu važnu rečenicu, onu koju je uputila poslužiteljima i koja je moto ovogodišnjeg dana bolesnika. „Marija je rekla poslužiteljima ‘Što god vam rekne, učinite!’, a zatim i Isus: ‘Napunite posude vodom’. Papa govori da je Isus mogao učiniti čudo bez da poslužitelji nose vodu, ali On je želio da oni u tome sudjeluju, da pomažu kada dođe neka nevolja, da donose jedni drugima ono što imaju. Nisu imali vina da bi ga donijeli, ali su imali vodu. Tako se i mi trebamo ponijeti kada nam dođe bolest, kada nam je teško, kada nas zadesi nevolja. Trebamo učiniti ono što mi možemo i to će Bog blagosloviti. On nas potiče da dajemo tu vodu, taj mali prinos, našu bolest i nemoć, naše odnose u obitelji. Isus kaže da baš to donesemo. I sad na ovoj misi i vi to donesite i stavit ćemo na oltar ne samo kruh i vino nego i vaše probleme, muke i poteškoće. Što god imamo Bogu darujemo srcem svojim, a Bog će svojim blagoslovom od toga našeg prinosa učiniti čudo, baš kao što ga čini kada ovaj kruh postaje sam uskrsli Isus, a ova čaša vina postaje Isusova krv“, zaključio je biskup.

Na kraju mise biskupu je na brizi za pastoral bolesnih i starijih zahvalio povjerenik vlč. Saša Jozić, a ravnateljica dr. Kovač zahvalila je na izvrsnoj suradnji Biskupije i bolnice te donacijama biskupijskog Caritasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.