Obilježena 40. godišnjica Hrvatskog mariološkog instituta

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) obilježena je 40. obljetnica osnutka, postojanja i djelovanja Hrvatskog mariološkog instituta (HMI) čija je svrha „promicati i ostvarivati znanstveno proučavanje kako povijesno-kritičkih, tako spekulativno-teoloških problema o Djevici Mariji unutar misterija Krista i Crkve, vodeći pritom posebno računa o prošlosti i sadašnjosti Katoličke crkve i kršćanske vjere u Hrvatskoj“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Isto tako mu je svrha promicati autentično štovanje Blažene Djevice Marije, posebno u našim krajevima. Pritom stalno ima pred očima ekumensku dimenziju marijanske teologije, posebno u odnosu prema istočnom pravoslavlju i o sličnoj dimenziji u odnosu prema islamu“, naglasio je predstojnik HMI Vlado Košić.

Biskup Vlado Košić osvrnuo se i na prošlost Instituta te istaknuo kako HMI „okuplja stručnjake s različitih područja znanosti, teologije, stručnjake iz književnosti, povijesti, likovne umjetnosti, glazbe, etnologije te obrađuje brojna marijanska pitanja hrvatskog podneblja koji su u proteklih 40 godina sudjelovali na ukupno 22 organizirana simpozija, a od kojih su nastala 17 zbornika i izdanja na hrvatskom jeziku, ali i stranim jezicima“.

„HMI je neprekidno, od osnutka do danas, organizirao i izvodi znanstveno-istraživački i visoko-stručni rad o mariološkim tema iz područja teoloških disciplina“, istaknuo je Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki kancelar KBF-a kardinal Josip Bozanić čestitao je članovima HMI 40. obljetnicu osnutka te istaknuo kako je „jedna od značajki hrvatskog katolištva marijanska pobožnost hrvatskoga puka“.

„Marija je znak nade i utjehe“, rekao je Bozanić te se prisjetio enciklike pape Ivana Pavla II. koji je rekao kako se narodi kad se nađu u nevolji, a tako je bilo i s hrvatskim, posebno utječu Mariji.

Bozanić je poželio Institutu da i dalje bude istraživački institut koji će proučavati hrvatsku katoličku baštinu, ali i da ostane promotor mariologije i marijanskih svetišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Instituta fra Gabrijel Hrvatin Jurišić govorio je o 40-godišnjem djelovanju Instituta dok je dugogodišnji tajnik HMI Tomislav Filić predstavio izdavačku djelatnost Instituta. Zamjenik predstojnika HMI Ivan Karlić uputio je prisutne u buduće aktivnosti Hrvatskog marijanskog insitituta od kojih je kao najvažniju istaknuo uključivanje što više profesora s teoloških fakulteta u rad Hrvatskog marijanskog instituta.

Inače, prvi predsjednik Hrvatskog marijanskog instituta bio je fra Karlo Balić, a od 1976. do 2001. funkciju predsjednika Instituta vršio je Adalbert Rebić. Od 2001. predsjednik HMI je postao Vlado Košić koji od 2011. godine postaje predstojnikom HMI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.