Obilježena stogodišnjica prvog izdanja “Priča iz davnine”

Foto: antikvarijat-biblos.hr

U sklopu 21. revije lutkarskih kazališta u Rijeci u četvrtak je priređen program obilježavanja 100 godina od prvog izdanja “Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradsko kazalište lutaka Rijeka je izvelo nagrađivanu predstavu “Šuma Striborova”, a Maja Verdonik s riječkog Učiteljskog fakulteta je održala predavanje o tome jesu li “Priče iz Davnine” kao književni predložak prikladne za lutkarski scenski izraz.

Program obilježavanja stogodišnjice se nastavlja i u petak, kad će se uz lutkarsku izvedbu “Šume Striborove”, prikazivanjem istoimenog animiranog filma u Art-kinu Croatia te kvizom – igrom za djecu “Bjesomaru, Svarožiću” u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka.

Prvo izdanje “Priča iz davnine” objavljeno je 1916. godine u nakladi Matice hrvatske. U tom je izdanju bilo šest bajki a ilustrator je bio Petar Orlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj lutkarske predstave “Šuma Striborova” GKL Rijeka je Larry Zappia a premijerno je izvedena 2005. godine.

21. revija lutkarskih kazališta službeno se otvara 4. studenoga otvaranjem izložbe Agate Freyer u galeriji Kortil nazvanom “Od skice do lutke”. Na programu su predstave 17 kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.