Objavljena knjiga Dinka Čuture o posljednjem zemaljskom poglavaru BiH Stjepanu Sarkotiću

Foto: Agm

Knjigu povjesničara Dinka Čuture “Stjepan Sarkotić – posljednji poglavar Bosne i Hercegovine“ objavila je zagrebačka naklada AGM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga donosi vojni i politički životopis general-pukovnika Stjepana Sarkotića, jednog od najviše rangiranih časnika u austrougarskoj vojsci. Prvi svjetski rat dočekao je kao zapovjednik 42. domobranske divizije da bi uskoro postao zemaljskim poglavarom Bosne i Hercegovine kao i zapovjednim generalom BiH i Dalmacije. Ta ga je funkcija profilirala kao političara. Bio je ne samo provoditelj naloga vladajuće politike već i donosilac samostalnih odluka u duhu te politike. Nakon sloma i nestanka Austro – Ugarske – tada kao politički emigrant među hrvatskim vojnim emigrantima u Austriji bio je politički najaktivniji. Kao hrvatski rodoljub kontaktirao je sa ostalim uglednim, prije svega vojnim, osobama hrvatske kolonije u Beču i Austriji, s kojima je održavao veze. Smatrao je da je Hrvatska žrtva srbijanske političke opresije.

Dinko Čutura rođen je 1959. godine u Mostaru; obitelj iste godine seli u Zagreb u kojem se školovao. Diplomirao povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu obranio magisterij 2003. s temom „Hrvatske postrojbe u Prvom svjetskom ratu i vojni raspad Austro-Ugarske“. Doktorirao također na Odsjeku za povijest FF u Zagrebu 2012. temom „Stjepan Sarkotić, časnik, strateg i političar“.

Foto: AGM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.