Održan program “Split na Dujmovu tragu – kultura gostoljubivosti u gradu izbjeglica, pridošlica i putnika” na Danima kršćanske kulture u Splitu

Foto: Dani kršćanske kulture

U župnoj dvorani katedrale sv. Dujma 10. travnja u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture”, a u organizaciji agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja tragom vjere i kulture ICHTIS Travel, održan je program pod nazivom “Split na Dujmovu tragu – kultura gostoljubivosti u gradu izbjeglica, pridošlica i putnika”. Tom prigodom stručno vodstvo kroz program bili su licencirani vodiči Nataša Bulić i Danko Kovačević. Program koji je započeo na splitskom Peristilu, nastavio se u župnoj dvorani te završio u katedrali sv. Duje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povod organiziranju programa posvećenoga sv. Dujmu upravo je 1713. obljetnica Dujmova mučeništva koji je 10. travnja 304. godine pogubljen kao salonitanski biskup, za vrijeme progona kršćana u Dioklecijanovo doba. Premješten je u splitsku prvostolnicu u 7. stoljeću, zahvaljujući biskupu Ivanu Ravenjaninu, a spomendan mu se svečano slavi 7. svibnja.

U kontekstu suvremenih migracija i progona stanovništva iz Sirije, iz koje je u 4. stoljeću došao i sam Dujam, misionar i učenik sv. Petra, u sklopu ovoga programa vodiči Bulić i Kovačević istaknuli su važnost promišljanja i propitkivanja o istinskom identitetu Splita i njegovih građana po uzoru na njihova nebeskoga zaštitnika, uz refleksiju povijesnoga naslijeđa grada na vjetrometini svjetova.

S posebnim osvrtom na prilike ekonomskih i turističkih migracija, koje dolaze u prvi plan po pitanju gostoljubivosti, istaknuta je važnost otvorenosti za drugoga kako bi ga se upoznalo i primilo. Također, možda i još primarnije, istaknuta je važnost prihvaćanja vlastitih sugrađana u kontekstu sve češćih unutarnjih migracija stanovništva u potrazi za boljim životom, školovanjem, zdravstvenom skrbi, stanovanjem, poslom itd. U tom kontekstu, odgovor na pitanje: “Tko su kršćani u svojoj biti?! Po naravi i sami izbjeglice, putnici, selioci, pridošlice čija je domovina na nebesima”, svatko treba potražiti za sebe, a prvotno mjesto za odgovor trebalo bi biti u susretu sa sv. Dujmom u splitskoj katedrali, upravo zbog izvanredne poruke njegova životnog puta koji je završio svjedočkom i mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo u srcu Dioklecijanove palače danas počiva kao patron katedrale i Dujmova grada, u isto vrijeme pridošlica i domaćin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.