Ogranak Matice hrvatske u Petrinji organizirao predstavljanje Monografije ‘Mila Wod – prva hrvatska kiparica’ Darije Alujević

kiparica
Snimka zaslona HRT - Mila Wod

Dok je većina kulturnih djelatnika na zasluženom godišnjem odmoru, ogranak Matice hrvatske u Petrinji organizirao je predstavljanje jednog od svojih zanimljivijih izdanja, knjigu “Mila Wod – prva hrvatska kiparica” Darije Alujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Sutra predstavljanje knjiga Matije Maše Vekić Hrvatska kiparica Mila Wod i Put svetosti fra Alekse Benigara

Spomenik Stjepanu Radiću

Nakon završene Privremene škole za umjetnost i obrt, današnju Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, te usavršavanja u Parizu i izložbe u Beču, Mila Wod je u Petrinju došla kao cijenjena i formirana kiparica. U tom je gradu 1929. godine napravila spomenik Stjepanu Radiću, prvi hrvatski javni spomenik. Petrinjski ogranak Matice Hrvatske odužio se velikoj kiparici bogatom monografijom.

U opsežnu monografiju Mila Wod – prva hrvatska kiparica Darija Alujević utkala je i svoj doktorski rad, a pripremala ju je godinama.

– Osim mojeg afiniteta prema slikarstvu i ženama umjetnicima koje su zapostavljane i čija su prava bila manja nego umjetnika na početku 20 stoljeća, postoji i osobni moment. Kod mene se preklopilo osobno i istraživačko, znanstveno. Naime, kiparica Mila Wod bila je prva žena moga djeda, također kipara, Viktora Samuela Bernfesta, rekla je Darija Alujević, autorica knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezanost za Petrinju

Za Petrinju je Mila Wod bila osobito vezana, radila je u petrinjskoj učiteljskoj školi s obvezom modeliranja u realnoj gimnaziji. Od 1920. do 1933. godine stvarala je najbolja djela, piše HRT.

– Ona je umrla 1968. godine. Na neki način ostala je zaboravljana, možda ponajviše jer je nakon II svjetskog rata bila isključivo posvećena crkvenoj umjetnosti. Izrađivala je spomenike koji su na oltarima i interijerima crkava, rekla je Irena Kraševac, recenzentica.

Sakralna djela i Stepinac

Autorica je mnogo sakralnih djela, a jedno od najpoznatijih je posmrtna maska kardinala Alojzija Stepinca. Mila Wod je tijekom 60 godina stvaranja ostavila dubok trag u hrvatskom kiparstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njoj su pisali i Ljubo Babić i Ivo Andrić, a puni opseg njenog umjetničkog djelovanja možemo pročitati u novo objavljenoj monografiji “Mila Wod- prva hrvatska kiparica”.

>Pečarić na predstavljanju knjige Akademik Kuzma Kovačić&: Kipar posvećen Hrvatskoj

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.