Osječki HNK ponovno u problemima – financijska sredstva smanjena za 4 milijuna kuna

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku koje djeluje više od 110 godina ponovno se našlo pred velikim problemima jer su mu financijska sredstva smanjena za četiri milijuna kuna, zbog čega se osječki kazalištarci s pravom boje hoće li ta ustanova uopće opstati, istaknula je u četvrtak u Osijeku glavna tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poticaj Sindikata djelatnika u kulturi, danas je održan sastanak osječkih kazalištaraca, Uprave, Osječko-baranjske županije, na kojem su svi nazočni izrazili ogorčenost.

Nijedno kazalište u Hrvatskoj nije u takvoj situaciji, rekla je Pilić i prozvala one koji odlučuju o financiranju te nacionalne kazališne kuće da “vode brigu da se radi o kulturnoj djelatnosti važnoj za cijelu istočnu Hrvatsku”.

Smanjenje od četiri milijuna kuna odnosi se na smanjenje od dva milijuna kuna koje u proračunu nije osigurao grad Osijek, jedan od osnivača, pa je na temelju ugovora o zajedničkom financiranju u 50-postotnom odnosu i Osječko-baranjska županija, koja je drugi osnivač, novac za HNK smanjila za dva milijuna kuna. Prošle su godine suosnivači za kazalište osigurali po 12 milijuna i 700 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje, rekla je Pilić, hoće li HNK, ako se isplate plaće, ostati bez struje i hoće li imati novca za program, ali i mnoga druga pitanja. Istaknula je pritom da je takav odnos prema kulturi u Osijeku nedopustiv.

Glumica Sandra Lončarić-Tankosić upozorila je na opravdanu bojazan od rasipanja ansambla. Podsjetila je da se Osijek priprema za kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine pa je sama pomisao o onome što se može dogoditi osječkome HNK gotovo nezamisliva.

Budući da predstavnici grada nisu bili na sastanku, predstavnici Sindikata djelatnika u kulturi i djelatnici HNK otišli su nakon toga na razgovor s osječkim dogradonačelnikom Vladimirom Hamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije razgovora zatvorenog za javnost, Ljubica Pilić izjavila je da je “mnogo optimističnija jer se naziru načini rješavanja problema”.

Dogradonačelnik Ham istaknuo je kako će HNK u siječnju i veljači dobiti iste dotacije te da u ožujku slijedi rebalans kojim bi se za HNK osigurao novac, kojeg će očito biti manje nego prošle godine.

Očekujemo da će Ministarstvo kulture također priskočiti u pomoć, rekao je Ham te dodao da su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto se očekuje raspisivanje natječaja za intendanta osječkoga kazališta jer sadašnjem obnašatelju te dužnosti Miroslavu Čabraji mandat istječe u veljači.

Osječki HNK i prošle je godine bio u krizi jer se osnivači nisu mogli dogovoriti tko će biti intendant pa je Ministarstvo kulture na temelju promijenjenog Zakona o kazalištima imenovalo obnašatelja dužnosti.

U Osječko-baranjskoj županiji na vlasti je HDSSB, dok je u gradu Osijeku na vlasti tzv. velika koalicija sastavljena od SDP-a, HNS-a, HDZ-a, Đapićeve nezavisne liste i Laburista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.