Otvorena izložba Lidije Bajuk

Priredbom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu započela je 48. Međunarodna smotra folklora posvećena međimurskoj folklornoj baštini, a u sklopu iste danas je otvorena i izložba u Etnografskom muzeju “O hrvatskoj tradicijskoj glazbi Međimurja i oko nje” urednice Lidije Bajuk i Željke Petrović Osmak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izložba je dvovrsna – ona fizička se može razgledati do kraja kolovoza u Etnografskom muzeju te virtualna, na hrvatskom i engleskom jeziku, koja je i kompleksnija. Ovo je jedna inicijativa koju smo započeli prošle godine izložbom u knjižnicama Špansko Sjever u Zagrebu i u Prelogu, sada u Etnografskom muzeju, a na jesen je predstavljamo u Čakovcu”, rekla je suautorica izložbe i etnografkinja Lidija Bajuk.

“Publikacije obuhvaćaju notne zapise i tekstove o glazbi, zatim autentična glazbala s kraja 19., odnosno početka 20. stoljeća i rekonstruirana glazbala, a dio je glazbala iz Hrvatskog zagorja zato što postoji pretpostavka da su takva glazbala postojala u Međimurju zbog doticaja, a u Međimurju ih više nismo zatekli u tom obliku. Dio izložbe su i plakati koji predstavljaju najznačajnija diskografska izdanja i općenito, tekstovi o podvrstama glazbala”, kazala je Bajuk te napomenula kako svi zajedno stvaramo kulturu, a ne samo stručnjaci.

Bajuk je tako dobila na poklon male cimbule koje se mogu vidjeti na izložbi. Harfistica Marija Mlinar ih je 50-ih godina prošlog stoljeća kupila na zagrebačkom Dolcu, a bile su prije toga pronađene u međimurskom potoku. Osim cimbula, na izložbi se mogu vidjeti fučkeci, škrebetaljke, žvegle…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izložba polako raste i pozivam sve koji imaju nešto za reći, pokazati ili imaju neko glazbalo, publikaciju ili diskografsko izdanje – sve što ima veze sa međimurskom tradicijskom glazbom, da se jave u Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu”, istaknula je Bajuk te otkrila kako je cilj izložbu širiti i dalje te jednoga dana pohraniti u instituciji koja će se zvati “Centar za nematerijalne kulture Međimurja koji će doprinijeti turističkom brendiranju kontinentalne Hrvatske”.

U Etnografskom muzeju predstavljen je i pretisak starog izdanja zbirke pjesama “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” koju je uredio Vinko Žganec i objavio 1916. i 1920. godine, a koje danas više nema pa je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu odlučio objaviti spomenuti pretisak.

Predsjednik Ogranka Čakovec Matice hrvatske Stjepan Hranjec predstavio je pretisak i najavio službenu promociju na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbirka Vinka Žganca odigrala je u kulturnoj, ali i nacionalnoj povijesti najsjevernijeg hrvatskog kraja izuzetnu ulogu. Naime, Žganec je tom zbirkom pokazao da Međimurje i pjesmom i melodijama pripada Hrvatskoj, a ne Mađarskoj, a u to je vrijeme bilo to izuzetno važno i potrebno”, napomenuo je Hranjec.

“Objava pretiska je važna i zbog samog Žganca, Međimurja, ali i Međimuraca. Žganec je ukupno u zbirci zabilježio oko 115 pjesama, a to je tek početak jer je Žganec dalje nastavio s prikupljanjem pjesama. Prva zabilježena pjesma je “Megla se kadi”. Žganec je zabilježio u onom malom kraju od oko 700 kvadratnih kilometara oko 15.000 pjesama!”, rekao je Hranjec.

Međunarodna smotra folklora traje od 16. do 20. srpnja, a priredbe, radionice, koncerti i izložbe održavat će se na Trgu bana Jelačića, platou Gradec, u crkvi svete Katarine i u Etnografskom muzeju. Nastupa 27 folklornih grupa iz Međimurja i 13 grupa iz 10 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.