Otvorena izložba “Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu”

Dubrovnik, 05.11.2018. - Izložba „Povijest Dubrovaèke republike na papiru i pergamentu, konzervatorsko-restauratorski radovi na dokumentima i drugom arhivskom gradivu iz Državnog arhiva u Dubrovniku“ otvorena je u ponedjeljak naveèer u dubrovaèkoj palaèi Sponza. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ ml

Izložba “Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu“ otvorena je u ponedjeljak navečer u dubrovačkoj palači Sponza, a predstavila je rezultate dovršenih cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova na 209 dokumenata i 11 kodeksa iz doba Dubrovačke Republike, iz arhivske građe Državnog arhiva u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je rezultat trilateralnog ugovora između Hrvatskog restauratorskog zavoda, Državnog arhiva u Dubrovniku i Društva prijatelja dubrovačke starine iz 2015. godine, s ciljem sustavne i kontinuirane zaštite pisane baštine.

Autorica izložbe, restauratorica Gabrijela Savinović iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Dubrovniku, istaknula je kako je kroz tri protekle godine obrađen tek mali dio arhivske građe, a kao olakotnu okolnost pri restauraciji istaknula je što su Dubrovčani još u 13. stoljeću koristili kvalitetne materijale, pa su dokumenti s obzirom na svoju starost bili u odličnom stanju.

“Najveća su bila biološka oštećenja od plijesni, a najveći je izazov bila adekvatna pohrana dokumenata, budući da su velikih dimenzija s visećim voštanim pečatima”, kazala je Savinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša Miloslavić, također autorica izložbe i restauratorica, izjavila je kako je riječ o raznim dokumentima koji su Dubrovačkoj Republici bile od jako velike važnosti.

“Na tim su dokumentima ispisani brojni ugovori s drugim državama i vladarima, a upravo je najzanimljivije što sežu u razdoblje od 13. do 15. stoljeća. To je nosilo veliku odgovornost“, naglasila je Miloslavić i dodala kako se najvećim izazovom pokazala izrada zaštitnih kutija.

“To se pokazalo kao problem jer je svaki dokument poseban ili je drukčije veličine, ali smo to uspješno riješili“, rekla je Miloslavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše kazala je kako je izložba dokaz koliko je baština važna Dubrovčanima, a za spas najkrhkije baštine potrebno je puno truda. “Izložba je odličan način za vidjeti s kojim se problemima suočavaju naši restauratori u svom vrijednom poslu“, rekla je Pleše.

Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak istaknula je da je izložba još jedan korak prema otvaranju Arhiva prema javnosti, najavivši nastavak projekta.

Član Velikog vijeća Društva prijatelja dubrovačke starine Đuro Market izrazio je želju da je stalna želja da to društvo pomogne u ovakvim projektima, dok je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila kako projekt dokazuje moć odlične suradnje više institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je otvorena do 20. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.