Pakrac: Dodjela Nagrade ‘Dr. Ivan Šreter’ za najbolju novu hrvatsku riječ

foto: Roberta F.

U Gradskoj vijećnici Grada Pakraca održat će se u subotu 16. travnja 2016. u 12 sati dodjela nagrade za najbolju novu riječ, Nagrade „Dr. Ivan Šreter“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna i svečana dodjela nagrade završetak je natječaja za najbolju novu riječ, koji je proveden u 2015. Natječaj provodi časopis Jezik, Časopis za kulturu hrvatskoga književnoga jezika (izdavač HFD), a pokrovitelj je natječaja Zaklada „Dr. Ivan Šreter“. Zaklada i Grad Pakrac organiziraju dodjelu, a Zaklada pobjedniku dodjeljuje novčanu nagradu od 5 000 kn i kipić dr. Ivana Šretera, koji je izradio kipar Tonko Fabris.

Časopis Jezik i Šreterova zaklada surađuju od 2007., kada je u Pakracu bila i prva svečana dodjela. Tada smo nagradili Ljerku Arar Premužić za riječ uspornik (umjesto ležećega policajca). Inače, prva je dodjela, ali samo u organizaciji časopisa Jezika, bila vrlo skromna, u prostorijama Uredništva i uz tek nekoliko uzvanika. Održana je 1994., dobitnik je bio, sada već pokojni, znameniti profesor Bulcsú László za riječ suosnik (umjesto koaksijalnoga kabela).

Povezanost Jezikova natječaja i Šreterove zaklade posve je naravna – Pakračanin Ivan Šreter žrtva je protuhrvatske politike i to zbog hrvatskoga jezika. Najprije je zbog upotrebe riječî umirovljeni časnik umjesto onodobnoga penzionisanoga oficira smijenjen s mjesta voditelja bolničkoga odjela u lipičkoj bolnici, potom je optužen da je vrijeđao i omalovažavao „socijalističke patriotske i nacionalne osjećaje građana.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđen je 20. siječnja 1987. na zatvorsku kaznu od pedeset dana. Zatvor očito nije zadovoljio velikosrpski apetit, pa je Goran Babić, koji je tada sebe nazivao hrvatskim književnikom (sic!), napisao u Nedjeljnoj Dalmaciji „kako tom medicusu očito ne pomaže ništa, ni ožeg ni riječ, pa je jedini lijek crna zemlja i zeleni humak“. Tako je doista i bilo. Srbi su 18. kolovoza 1991. oteli dr. Šretera, zatočili ga, mučili i ubili. Tijelo još nije pronađeno.

Šreterovi su prijatelji osnovali Zakladu „Dr. Ivan Šreter“ i priklonili se Jezikovu natječaju, tako da nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ nosi ime dr. Šretera.

Posljednje tri godine nagrade nisu dodijeljene. Natječaj je proveden, bilo je dobrih riječi, ali nije bilo toliko dobrih da bismo ih nagradili. Riječ bi trebala biti hrvatska zamjena za nepotrebnu tuđicu, a to su ponajprije noviji anglizmi, i riječ treba biti u skladu s tvorbenim sustavom hrvatskoga jezika – najjednostavnije bismo rekli – riječ ne smije bosti u uho. Prijedlozi se riječi primaju na e-adresu jezik.hr@gmail.com ili na adresu Jezikova uredništva u Zagrebu, Bijenička 97. Pojedinac može poslati najviše pet riječi. Natječaj traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječi prikuplja Jezik, a ocjenjuju ih članovi Jezikova stručnoga povjerenstva – počasni predsjednik Stjepan Babić, predsjednica Sanda Ham, članovi: Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Mile Mamić, Mario Grčević, Nataša Bašić, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić. “Nastojimo da povjerenstvo ne bude samo jezikoslovno, nego da budu zastupljeni i književnici i stručnjaci različitih područja”, kaže Prof. dr. sc. Sanda Ham.

Ove je godine na natječaj prispjelo sedamdesetak riječi, samo je jedna među njima bila toliko dobra da smo ju nagradili. Na svečanosti u Pakracu ta će riječ biti jezikoslovno protumačena i nagrada uručena pobjedniku, Hrvoju Senješu.

Gostima iz Pakraca, Osijeka i Zagreba, svima nazočnima, obratiti će se pozdravnim riječima gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Jezikova povjerenstva Nataša Bašić, Mario Grčević, Hrvoje Hitrec i Igor Čatić održat će kraće govore o hrvatskom jeziku.

Nazočnima će se obratiti i Hrvoje Juvančić, predsjednik Hrvatskih novinara i publicista.

Predsjednica Jezikova povjerenstva i glavna urednica Jezika uručit će nagradu pobjedniku Hrvoju Senješu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.